Пошук

Щодо критичної ситуації в природних екосистемах

Дата: 06.07.2020 14:25
Кількість переглядів: 657

Громадська рада при Державному агентстві лісових ресурсів України, до складу якої входять 35 представників громадських організацій екологічного спрямування, вкрай стурбована критичною ситуацією, яка склалась в поточному році з пожежами в природних екосистемах України. Країна фактично охоплена полум'ям лісових пожеж.

На тлі безсніжної зими та ранньої весни, рекордно високих температур повітря, відсутності опадів та сильних посушливих вітрів випалювання населенням сухої рослинності на полях виглядає ганебною безвідповідальністю та злочином. Окрім того, попри заборони і обмеження, встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 (з урахуванням змін), багато людей використовує період карантину для проведення у лісах пікніків із розведенням багать, що може також призвести до лісових пожеж.

Офіційно щороку пожежонебезпечний період в лісах розпочинається в квітні місяці. Проте цього року станом на 27.04.2020 в лісах Держлісагентства вже сталось 1253 випадки лісових пожеж, якими знищені або пошкоджені лісові насадження на площі понад 31820 га, що в 62 рази більше ніж на відповідну дату минулого року.

Такими темпами Україна може взагалі втратити ліси та перетворитись на пустелю!

Не зважаючи на проведений лісогосподарськими підприємствами комплекс профілактичних та роз'яснювальних заходів, у 85 % лісові пожежі стаються з вини населення, яке спалює суху траву, опале листя, сіножаті, пасовища, лісосмуги, заплави річок та очерети, звідки вогонь поширюється на лісові насадження.

Масштабні лісові пожежі на Житомирщині та Київщині нанесли непоправних втрат населенню та природі. Полум'я поглинуло домівки людей, тварин, гніздівлі птахів та знищило тисячі гектарів лісу.

Водночас хвойні лісові масиви, створені в екстремальних умовах півдня і сходу держави, як і кожного року, в літній період також стають надзвичайно пожежонебезпечною зоною.

Працівники державної лісової охорони фізично не в змозі здійснювати цілодобове патрулювання лісових насаджень. Крім того, вже п'ятий рік поспіль державні лісогосподарські підприємства не отримують державного фінансування на протипожежні заходи. Всі заходи з охорони та захисту лісових насаджень здійснюються за власні кошти підприємств. Поряд з цим підприємства Держлісагентства повною мірою виконують свої фінансові зобов'язання перед державою.

Громадська рада при Держлісагентстві наразі вважає за необхідне об'єднатися громадськості, органам влади, всім громадянам України задля збереження природи країни, екологічних екосистем та докласти максимум зусиль для недопущення лісових пожеж. Нищівна сила вогню може завдати шкоди не лише лісовим насадженням, але й людям, тваринам, птахам, всім мешканцям полів, луків, боліт, нанести економічні збитки державі.

Дякуємо за розуміння та підтримку. Разом ми маємо дбати про природу нашої країни, тут жити нам та нашим нащадкам.

За інформацією Київської обласної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора