Підвищення «мінімалки» принесло новації для підприємців

Дата: 03.09.2020 15:04
Кількість переглядів: 825

Зростання мінімальної зарплати вплинуло на оподаткування оплати праці. Також стало відомо, що додаток «Дія» призупинив реєстрацію ФОПів.

З 1 вересня розмір мінімальної зарплати було підвищено до 5000 грн. Зрозуміло, що таке зростання вплинуло і на податкове навантаження оплати праці. Що зміниться для фізичних осіб-підприємців?

Фото без опису

Розміри максимальних ставок

З 1 вересня 2020 року ЄСВ складає 1100 грн на місяць або 3300 грн за квартал.

Як повідомляє ресурс finbalance, з 1 вересня 2020 року, попри зміну розміру «мінімалки», максимальні ставки єдиного податку для І та ІІ груп залишаться незмінними. Упродовж всього 2020 року максимальні ставки єдиного податку становитимуть для платників І групи – 210,20 грн/міс.;  для платників ІІ групи – 944,60 грн/міс.

«Це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування», – зауважує ресурс, звертаючи увагу, що сума податкового навантаження ФОП з 1 вересня збільшиться тільки через зростання розміру ЄСВ.

Як сплачувати податки?

Фізичні особи-«єдинники» мають сплачувати єдиний соціальний внесок самостійно, але в розрахунку на місяць не нижче мінімального страхового внеску.

А ось фізичні особи-«загальники» повинні вносити ЄСВ з отриманого чистого доходу. Однак у разі неотримання такого доходу їм потрібно самостійно для себе визначити базу для нарахування та сплати єдиного соціального внеску, розмір якого має бути не нижчим за мінімальний страховий внесок.

Якщо у співробітника мінімальна зарплата

Скільки має сплатити роботодавець за працівника, якому платить мінімальну зарплату? Портал biz.ligazakon на прикладі показав, яким має бути розрахунок:

«Ставка 5000 грн (із них ПДФО 18% (900 грн) та військовий збір 1,5% (75 грн)) + ЄСВ (1100 грн) = 6100 грн/місяць. З них «на руки» співробітник отримає 4 025 грн, оскільки ПДФО і ВС утримуються з його ставки, а роботодавець вносить ЄСВ. Загальна сума сплачених податків складе 2 075 грн/місяць», – йдеться у повідомленні.

Коли відновлять реєстрацію ФОПів?

«Ми тимчасово призупиняємо прийом заяв по реєстрації ФОПу, щоб вирішити проблему значної навантаженості на реєстраторів та удосконалити отримання послуг, зробити більш зручнішим та якісним. Прийом заяв розпочнеться приблизно за тиждень, після доопрацювання функціоналу нового ЄДР», – повідомляється у телеграм-каналі додатку.

Також «Дія» запевняє, що подані раніше заяви опрацьовуються, всі дані збережені, і обіцяє повідомити, коли підприємці знову зможуть відкрити власну справу через портал.

За інформацією Київської обласної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора