З 1 жовтня в Україні виводять із обігу монети 25 копійок

Дата: 03.09.2020 15:08
Кількість переглядів: 721

Фото без описуМонети 25 копійок припинять бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року. Ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги, повідомляє Нацбанк України.

Наразі 25 копійок не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік. Завдяки їх вилученню з обігу ця проблема вирішиться.

Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

–       упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків;

–       упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Банкноти гривні старих зразків, введені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року. Тобто ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги.

Чому? Надто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу під час здійснення розрахунків.

Але це не привід для хвилювання, якщо ви маєте такі банкноти. Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти такі  банкноти на монети та банкноти інших номіналів та зразків упродовж наступних трьох років:

-         упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків;

-         упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Також із 1 жовтня 2020 року Національний банк активніше вилучатиме з обігу паперові банкноти номіналом 1 і 2 гривні та монети  1 гривня 1996 року золотистого кольору.

На відміну від 25 копійок та старих банкнот, введених у обіг до 2003 року, вони поки що залишаться в готівковому обігу. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними можна продовжувати розраховуватися. Але ті банкноти і монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг. Вони замінюватимуться відповідними номіналами обігових монет зразка 2018 року сріблястого кольору.

Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам, що діють у Україні із 2018 року.

За інформацією Київської обласної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора