Як яготинці Масляну святкували та зиму проводжали

Дата: 18.02.2018 16:01
Кількість переглядів: 577

Фото без опису18 лютого Яготинщина проводить зиму та святкує Масляну, яка є справжнім раєм для жінок, тому, що з давніх-давен Масляна вважалася жіночим святом. 

За народним повір'ям на Масляну цілий тиждень тривали народні гуляння. У понеділок, який звався «Зустрічі», жінки розпочинали свято Масляної. У вівторок вони влаштовували веселі забави, які тривали майже увесь день і звався цей день – «Заграш». Середа – найсмачніший день тижня, і має смачну назву – «Ласуня», бо в цей день в усіх родинах до столу подавали найсмачніші страви. Четвер здобув назву «Розгуляй-четверток» і недаремно, бо до того ж, в цей день, не можна було шити та прясти, а ще, цей день приносив із собою цілу торбу розваг, веселощів і змагань і знову ж таки для жінок. Справжнім родинним днем була п'ятниця – «Тещині вечори». Зять частував свою тещу, та гарно спорядивши повоз - бричку, він з великими почестями саджав тещу в сани, запросивши й інших членів її родини, й гордо віз селом. А якщо він мав на неї «зуба», то вибирав багори, щоб сани перевернулися… При чому сервіс катання в такому випадку напряму залежав від характеру тещі: злу та сварливу, везли - по нерівній дорозі, а якщо лагідна теща, то і дорога рівна, немов струна. Фінал святкування Масляного тижня – «Прощена неділя»,  під час якого вибачали один одному прикрощі, що завдали за зиму. 

Цього року народні гуляння були організовані Яготинською міською радою, Яготинською районною державною адміністрацією, працівниками Яготинського районного будинку культури та членами громадської організації «Від Родини До Родини».

На стадіон «Колос» в м. Яготині завітали очільник міста Н.М. Дзюба, виконувач обов’язків голови Яготинської райдержадміністрації О.І. Рудніцька, секретар міської ради Т.І. Рубанчук, заступник міського голови О.І. Федина, керуючий справами виконавчого комітету міської ради В.А. Галицький, депутати та члени виконкому міської ради VII скликання, керівники підприємств, установ, організацій, члени громадських організацій міста, яготинці та гості міста.

Цієї неділі присутні святкували старовинне слов’янське свято, організувавши проводи зими. Містяни та гості міста протягом цілого дня розважались на стадіоні «Колос». На них чекали справжні козацькі забави, пісні від самодіяльного ансамблю «Горлиця», ансамблів «Криниченька» та «Журавлина», любительського об’єднання Яготинського районного будинку культури, ансамблів «Троїсті музики» с. Ничипорівка, ансамблів з с. Лемешівка «Святогор» та «Сусідоньки», хору «Візерунок» с. Лемешівка.

Не забули яготинці і про давню традицію: підпал солом'яного опудала зими, щоб зима весні поступилась. За цією традицією підпалили дрівця, щоб Зимі було веселіше в ліс тікати і разом із цим опудалом зими згоріло усе прикре та недобре, що накопичилося за цю зиму, а попіл від опудала розвіявся за вітром по землі, щоб додалося сили майбутньому врожаю. 

Протягом свята грала весела українська музика, малеча та дорослі куштували вареники, млинці з різними начинками, які є символом тепла, сонечка, перемоги весни над зимою, та запивали все це гарячими напоями.

Подарувавши людям свято, хочеться вселити їм віру в краще. Яготинці відомі своєю славною історією, гарними традиціями, про них не треба забувати, їх слід відроджувати, передавати наступникам для зміцнення патріотизму, духовності.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора