Пошук

Питання безпритульних тварин потребує спільних дій

Дата: 20.03.2018 16:29
Кількість переглядів: 589

20 березня у залі засідань міської ради  відбулася робоча нарада з питань організації роботи та вжиття  першочергових заходів щодо життєдіяльності безпритульних тварин, недопущення їх негативного впливу на громадян міста.

Нараду провела міський голова Наталія Миколаївна Дзюба. В засіданні взяли участь депутати та члени виконавчого комітету Яготинської міської ради VII скликання, керівники комунальних підприємств міської ради, представники ветеринарної медицини міста, не численна громадськість.

Відкриваючи нараду Наталія Миколаївна Дзюба зазначила, що питання безпритульних тварин в місті є проблемним та потребує цивілізованого вирішення у відповідності до діючого законодавства.

Учасники наради зазначили, що відповідальність за існування таких тварин, в першу чергу несуть самі ж мешканці міста. Адже серед собак і котів можна побачити чимало породистих, які колись були чиїмись домашніми улюбленцями, а зрештою опинилися на вулиці. 

Наталія Миколаївна зауважила, що була досягнута домовленість з деякими помічниками депутатів Верховної Ради України, які після святкування Великодня, спільно з профільною організацією завітають до м. Яготин з метою проведення стерилізації собак. На сьогодні потрібно, щоб мешканці мікрорайонів також долучилися до вирішення даного питання, зокрема у виявленні скупчень тварин для проведення процедури стерилізації. Також необхідно організувати роботу відповідних служб, зацікавлених громадян, суб’єктів підприємницької діяльності та ініціативної групи захисників тварин у вирішенні питань життєдіяльності наявних у місті безпритульних котів та собак. Початком такої роботи повинна стати юридична реєстрація громадської організації захисників тварин, відкриття  рахунку та кооперування коштів з усіх можливих джерел для проведення стерилізації, вакцинації та харчування в місцях тимчасового перебування цих тварин.

Міський голова Н.М. Дзюба додатково на нараді зауважила, що на засіданні чергової сесії Яготинської міської ради VII скликання депутатам буде запропоновано до розгляду проект Програми регулювання чисельності безпритульних тварин в м. Яготин.

Керівник комунального підприємства міської ради «Комунальник» А.В. Стріха додав, що кожного року, на початку весни підприємство замовляє у профільної організації, яка має відповідну ліцензію, послугу по вилову і масовій  стерилізації безпритульних тварин, з подальшим їх поверненням на місця вилову (до відома - одна процедура коштує в межах 820-850 грн., за один раз профільна організація має можливість забрати не більше 12 собак).

Світовий досвід доводить, що масова стерилізація – це єдиний ефективний метод скорочення чисельності безпритульних тварин, аж до повної їх відсутності на вулицях міста протягом 5-7 років.

Сьогодні необхідно виважено та відповідально поставитися до цієї проблеми, адже знищення безпритульних тварин ніколи не вирішить ситуації. Доки люди не контролюватимуть розмноження своїх домашніх улюбленців, а викидатимуть приплод на вулиці міста, доти безпритульні собаки та коти будуть нагадувати усім нам про нашу ж власну безвідповідальність та жорстокість.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора