Павло Петренко розповів, чого боятися неплатникам аліментів

Дата: 27.03.2018 16:51
Кількість переглядів: 515

Фото без описуНовий закон №7277, яким встановлено значно жорсткіші методи впливу на злісних неплатників аліментів, набрав чинності 6 лютого 2018 року. Чого варто очікувати боржникам - розповів Міністр юстиції Павло Петренко сайту https://www.segodnya.ua в рамках спільного інформаційно-просвітницького проекту.

За словами Міністра юстиції, якщо боржник добровільно не виконує рішення суду про стягнення аліментів, слід негайно звертатися до державної виконавчої служби або до приватного виконавця.

«Саме на них покладено обов'язок примусового виконання судових рішень. У випадку, коли розмір заборгованості перевищує суму платежів за 3 місяці, виконавець може конфіскувати майно боржника», - зауважив очільник Мін’юсту.

Якщо ж заборгованість боржника перевищує суму за 6 місяців, державний виконавець зобов'язаний винести постанову про: 

1) встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

2) встановлення тимчасового обмеження боржника у праві управління транспортними засобами;

3) встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і холодною зброєю;

4) встановлення тимчасового обмеження боржника у праві на мисливство.

«Всі ці обмеження будуть застосовуватися до повного погашення заборгованості. Крім того, той з батьків, який не проживає з дитиною, втрачає можливість впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України» - зауважив Павло Петренко.

Також для неплатників вводиться новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи на строк від 120 до 240 годин, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Вид таких робіт визначатимуть органи місцевого самоврядування. 

Очільник Мін’юсту зазначив: «Оплата за такі роботи спрямовується на погашення заборгованості зі сплати аліментів. У разі ухилення від суспільно корисних робіт їх може бути замінено адміністративним арештом на строк до 15 діб».

Окрім того, статею 164 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів. Для відкриття кримінального провадження слід звернутися із заявою до органів досудового розслідування.

«У той же час, прошу звернути увагу на те, що в разі несплати аліментів з об'єктивних причин, наприклад відсутність доходів, залучити платника до кримінальної відповідальності неможливо» - наголосив Павло Петренко.

Якщо ж платник не має можливості утримувати дитину, призначається тимчасова державна допомога. Виплата цієї допомоги здійснюється з державного бюджету.

«Однак не раджу неплатникам сподіватися на цю норму, адже сума наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягає стягненню з платника в судовому порядку» - додав Міністр.

Новий Закон «Про виконавче провадження» також передбачає створення Єдиного реєстру боржників. Його метою якраз і є оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов'язання і запобігання відчуження такими боржниками майна.

Сума боргу в цьому реєстрі недоступна для громадськості, оскільки її оприлюднення неможливо відповідно до норм про захист конфіденційної інформації. Ці дані можуть бути відкриті тільки для того з батьків, який проживає з дитиною, у вигляді довідки про наявність заборгованості по сплаті аліментів.

«Також хочу звернути увагу громадян на те, що Мін'юст і Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги надає безкоштовні юридичні консультації усім українцям і адвокатський захист найменш захищеним верствам населення» - нагадав Міністр юстиції .

Єдиний всеукраїнський контакт – центр системи Безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України).

Детальніше за посиланням: https://www.segodnya.ua/ukraine/vse-chto-neobhodimo-znat-ob-alimentah-ministr-yusticii-otvetil-na-populyarnye-voprosy-ukraincev-1112200.html

За інформацією Міністерства юстиції України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора