Яготищина вшановує учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 17.02.2018 16:59
Кількість переглядів: 541

Фото без описуЗ кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

Двадцять дев’ять  років тому десятки тисяч родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Тільки з України в Афганістані воювало 120 тисяч солдатів і офіцерів. З них 3360 не повернуться додому ніколи. А тих, хто  залишився живим, душевний  біль супроводжуватиме все життя. Та вони не нарікають на долю, не вважають себе героями, хоч рани Афганістану не залікуєш нічим і ніколи.

17 лютого у приміщенні Яготинського районного будинку культури відбулись заходи приурочені до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-річниці виведення військ з Республіки Афганістан.

У заходах взяли участь: міський голова Н.М. Дзюба, виконувач обов’язків голови Яготинської райдержадміністрації О.І. Рудніцька, голова районної ради В.Г. Грицай, секретар Яготинської міської ради Т.І. Рубанчук, заступник міського голови О.І. Федина, воїни-афганці, громадськість.

Зі словами глибокої поваги до воїнів звернулись міський голова Н.М. Дзюба, виконувач обов’язків голови Яготинської райдержадміністрації О.І. Рудніцька, голова районної ради В.Г. Грицай, побажавши всім міцного здоров'я, віри у себе, душевного спокою, родинного затишку, добра та довгоочікуваного миру на нашій землі.

Виступаючи перед присутніми Яготинський міський голова, Наталія Миколаївна, зазначила, що ті солдати та офіцери, 29 років тому виконували свій інтернаціональний обов’язок в ім’я українського народу, нашої держави та кожного з нас, щоб ми жили під мирним небом. «Цей день для всієї України урочистий і сумний, він завжди проходить зі сльозами на очах і з болем у серці, бо війна, як жорно ламає життя безлічі людей. То ж вічна пам’ять героям та шана живим. Я зичу здоров’я Вам та Вашим родинам, процвітання і стабільності Україні. Прийміть подарунок від громади міста - виступ народного артиста України – Мар’яна Гаденка, який своєю піснею та побажаннями зігріє Ваші серця», - відзначила Н.М. Дзюба.

Голова Яготинської районної організації української спілки «Ветерани Афганістану» М.І. Процик згадував про ту страшну війну, яка назавжди залишила біль і смуток на серці нашого народу. І хоч минуло 29 років  після виведення радянських військ з Афганістану, але живі спогади  та не забуті імена загиблих, не забуті ті, чиї життя вона зруйнувала вже у мирний час. «Ми вічно пам’ятатимемо героїв, які вижили і не зламалися», - зазначив Микола Іванович.

Лунала зі сцени пісня у виконанні Вячеслава Розума, який дякував кожному за відданість Батьківщині, за виконану військову присягу.  

В цей день міський голова Н.М. Дзюба та виконувач обов’язків голови райдержадміністрації О.І. Рудніцька говорили кожному воїну-афганцю слова вдячності та дарували квіти за мужність, героїзм і самовідданість.

Всі учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять  воїнів, які виконували інтернаціональний обов’язок на території інших держав, а право покласти квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам на Алеї Слави було надано Миколі Андрійовичу Гопкалу та Миколі Івановичу Процику. Вони, від громади Яготинського краю, покладуть квіти до стели та віддадуть честь тим, хто гордо ніс службу, самовіддано виконував свій обов’язок в горах та пустелях, в повітрі, в наступі та обороні, при врятуванні бойових товаришів та мирних жителів країни, тим, хто так і не повернувся на рідну українську землю.

«Афганістан – це слово болить в серцях сотень людей, це слово зойком відкликається і в його душі, адже 27 років свого життя він віддав служінню народу і пройшов шлях від оперуповноваженого до заступника командувача військами, від молодшого лейтенанта і до генерала. І сьогодні він з Вами, адже він Ваш побратим – ведучий телевізійної програми Першого Національного телеканалу «Надвечір’я. Долі», композитор, поет, співак, народний артист України – Мар’ян Гаденко», - зазначила ведуча національного телебачення Ірина Макеєва.

Заходи продовжились піснею у виконанні народного артиста України, композитора, поета-пісняра, телеведучого, засновника та голови журі багатьох всеукраїнських пісенних конкурсів, кавалера ордена «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів  Мар’яна Гаденка, заслуженої артистки України Оксани Нестеренко, солістки Академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України Юлії Мартинової.

Прикро, що поряд із собою через чверть століття вони бачать набагато молодших учасників бойових дій і самі знову відчувають смертельний вишкіл війни уже на рідній українській землі…

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора