Кому можна їздити на авто без поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності?

Дата: 19.10.2020 12:27
Кількість переглядів: 494

Фото без описуЗ 1 січня 2005 в Україні діє Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» № 1961-IV, яким забороняється експлуатація транспортних засобів на території України без наявності поліса ОСЦПВ, його дотримання контролюється працівниками поліції. 

Страховий поліс - єдина форма внутрішнього договору страхування, яка посвідчує укладення такого договору.

Згідно підпунктом "ґ" п. 2.1 ПДР України водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі чинний страховий поліс (страховий сертифікат "Зелена картка") про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов'язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про дорожній рух" водій зобов'язаний мати при собі та на вимогу поліцейського, а водії військових транспортних засобів - на вимогу посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, пред'являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, - страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів»  контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється:

  • відповідними підрозділами Національної поліції при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
  • органами Державної прикордонної служби України під час перетинання транспортними засобами державного кордону України.

За відсутності поліса ОСЦПВ в Україні передбачено штраф в розмірі 425 грн. (ст. 126 КпАП України).

Виявляється, що не всі водії повинні купувати страхові поліси цивільної відповідальності.

Окрема категорія громадян ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ від обов'язку придбання полісу на території України (ст. 13 Закону),  а саме:

  • учасники бойових дій;
  • постраждалі учасники Революції Гідності;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами;
  • особи, що керують транспортним засобом, належним особі з інвалідністю I групи, у її присутності.

Особи в пунктах 1-4 звільняються за умови особистого керування належними їм автомобілями. Закон не передбачає обмежень за обсягом двигуна автомобіля.

Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є зазначені особи, проводить МТСБУ у порядку, визначеному цим Законом. 

Проте, керуючи авто, водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

50% вартості полісу сплачують (ст. 13 Закону):

  • громадянини України - учасники війни;
  • особи з інвалідністю II групи;
  • особи,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до I або II категорії;
  • пенсіонери.

Водій з категорії пільговиків може оформити дешевшу на 50% автоцивілку при одночасному дотриманні трьох умов:

  • автомобіль, на який купується страховка, має бути власним;
  • об'єм двигуна — до 2500 см3 включно;
  • особисте керування даним автомобілем, без мети надання платних послуг з перевезення пасажирів або вантажу.

За інформацією "Яготинського бюро правової допомоги"  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора