Голосування і коронавірус: як діяти на виборчій дільниці?

Дата: 22.10.2020 11:12
Кількість переглядів: 557

ЦВК розробила інструкцію для членів виборчих комісій щодо здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня.

Фото без опису

Якщо член виборчкому захворів на COVID-19

У випадку, коли одного із членів ВК виявлять COVID-19, всі інші члени комісії можуть продовжувати виконувати свої функції, якщо у них немає симптомів респіраторних захворювань і якщо вони не контактували з хворим без застосування засобів індивідуального захисту. Якщо ж такий контакт був, такі члени ВК йдуть на самоізоляцію в порядку, встановленому законодавством.

Дії перед початком роботи на спеціальних виборчих дільницях

Членам ВК, офіційним спостерігачам, поліцейським, іншим особам, які забезпечують виборчий процес на спеціальних виборчих дільницях та перебувають у приміщенні ВК, чи приміщенні для голосування, рекомендовано не пізніше ніж за 72 години до дня виборів, тобто не пізніше 21 жовтня пройти ПЛР-тестування на наявність COVID-19 і далі працювати на дільниці, якщо результат тесту буде негативним.

Які засоби індивідуального захисту потрібні

Члени ВК, офіційні спостерігачі, поліцейські, які перебувають у приміщенні ВК чи у приміщенні для голосування, працівники органів, закладів, установ, на території яких розташовані ВК та приміщення для голосування, інші особи, які забезпечують виборчий процес, зобов’язані бути одягненими у захисну маску (респіратор без клапану видиху) та/або захисний щиток. Маску рекомендується носити не більше чотирьох годин та повторно її не одягати.

Голосування за місцем перебування виборця

Ті члени ВК, які забезпечують організацію голосування за місцем перебування, та особи, які відповідно до частини 12 статті 249 ВКУ мають право бути присутніми під час голосування за місцем перебування, окрім захисної маски також зобов’язані перебувати в приміщеннях у захисних рукавичках (п.15 Порядку).

Видатки, пов’язані із здійсненням протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, здійснюються коштом місцевих бюджетів (в тому числі за рахунок резервних фондів зазначених бюджетів).

Вимірювання температури

Перед початком роботи голова ВК, в разі його відсутності заступник голови ВК, а якщо обоє відсутні, секретар ВК визначає відповідальну особу, яка проводить опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та міряє температуру:

• усім, хто заходить до приміщень для голосування та приміщень ВК – перед входом до них;

• усім, хто бере участь в організації голосування виборців за місцем перебування;

• залученим до виконання обов’язків під час виборчого процесу поліцейським, працівникам органів, закладів, установ, на території яких розташовані приміщення для голосування та приміщення ВК.

Тим, у кого температура тіла перевищуватиме 37,2 °С та/або спостерігатимуться симптоми респіраторних захворювань, рекомендовано утриматись від відвідування приміщення ВК, приміщення для голосування, участі в організації голосування виборців за місцем перебування, а також звернутися за медичною допомогою.

Протиепідемічні заходи у приміщенні ВК (п.10 Порядку):

Обладнуються місця із спиртовмісними дезінфікуючими (антисептичними) засобами для рук (стійки, станції, настінні диспенсери тощо). Окрім того, доведеться обійтися без скатертин на столах, а стільці, столи, інші меблі повинні бути виготовлені з матеріалів, що піддаються дезінфекції.

Також на дільниці мають бути розміщені інформаційні матеріали щодо впроваджуваних протиепідемічних заходів.

Як має бути облаштоване приміщення для голосування?

• обладнані місця із антисептиками для рук (стійки, станції, настінні диспенсери тощо); розміщуються інформаційні матеріали щодо протиепідемічних заходів, що впроваджуються;

• облаштована відокремлена кабіна та виборча скринька для голосування виборців, у яких температура тіла перевищує 37,2 °С та/або є симптоми респіраторних захворювань;

• відстань між посадковими місцями членів ВК та осіб, що забезпечують виборчий процес, у приміщенні для голосування та перед входом до нього, має бути не менше 1 метра або із застосуванням фізичних бар’єрів (наприклад, прозорих екранів);

• біля входу та у приміщенні для голосування наноситься розмітка, що вказує на необхідність дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра та оптимальний маршрут руху для здійснення голосування;

• за можливості забезпечується окремий вхід та вихід з приміщення для голосування, а потоки виборців мають бути розділені;

• меблі мають бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Тканина на столах не дозволяється;

• за сприятливих погодних умов вікна на ВД повинні бути відчинені, а вхідні та вихідні двері мають бути відкриті. Якщо це неможливо, потрібно регулярно провітрювати приміщення;

• у приміщення для голосування та біля виходу з нього мають бути контейнери або урни для збору використаних засобів індивідуального захисту з візуальним позначенням таких місць.

Обмеження кількості осіб у приміщенні для голосування

Рекомендується одночасне перебування не більше трьох виборців на один стіл для видачі виборчих бюлетенів. Якщо ж допущено одночасне перебування більшої кількості виборців, не рекомендується примушувати їх вийти з приміщення для голосування. Ситуацію треба врегулювати, роз’яснивши людям протиепідемічні правила.

Як перевірити паспорт виборця?

Щоб член ДВК встановив особу виборця для видачі бюлетеня, виборець має залишити паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) на столі члена ДВК, уповноваженого на видачу виборчих бюлетенів, дотримуючись безпечної дистанції, зняти маску.

Виборці під час голосування мають обробити руки дезінфікуючими засобами і перед входом до приміщення для голосування і після виходу з нього. Перебувати у респіраторі або захисній масці, у тому числі саморобній, щоб були прикриті рот та ніс. Аби мінімізувати час перебування у приміщенні для голосування, виборцю варто заздалегідь ознайомитись з програмами місцевих організацій політичних партій, інформацією про кандидатів та порядком голосування. Бажано не приводити на виборчі дільниці дітей.

При виході з приміщення для голосування залишити одноразові використані захисну маску та/або рукавички в спеціально встановлених контейнерах або урнах. Бажано під час голосування використовувати особисту ручку.

Виборці, у яких температура тіла буде вищою 37,2°С та/або симптоми респіраторних захворювань, мають голосувати в облаштованій окремо кабіні для таємного голосування, а бюлетені опускати у дистанційно відокремлену виборчу скриньку.

Засоби захисту потрібно використовувати й утилізувати під час забезпечення процесу голосування за місцем перебування.

Члени ВК для організації голосування за місцем перебування повинні відвідати:

• у першу чергу — виборців, щодо яких в списку виборців поставлена позначка НСП та виборців, які тимчасово не здатні пересуватися самостійно з інших причин аніж виявлення COVID-19.

• в другу чергу — виборців, які знаходяться на самоізоляції.

Виборець самостійно, не передаючи документ в руки членам ВК, показує документ, який підтверджує особу та громадянство України та (за можливості) перегортає сторінку документа для повного ознайомлення з його даними членами ВК.

Докладніше з інструкцією можна ознайомитися за посиланням.

За інформацією Київської обласної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора