29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ПОЛЕГЛИХ У БОЮ ПІД КРУТАМИ

Дата: 29.01.2021 14:37
Кількість переглядів: 357

Фото без опису29 січня 1918 року біля селища Крути відбувся бій між 4 – тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під приводом есера Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. До цього загону увійшли студенти молодших курсів університету Святого Володимира (нині Київський національний університет ім. Тараса Шевченка), українського народного університету та учні старших класів української гімназії Кирило – Мефодіївського братства. Всього студентів та учнів було близько сотні, майже всім від 15 до 20 років, які не мали достатньої військової підготовки й були погано озброєні.

Цей нерівний бій тривав понад 5 годин. Двадцять семеро юнаків у темряві втратили орієнтир і вийшли прямо на станцію Крути, вже зайняту червоногвардійцями, і потрапили в полон. За наказом червоного командира Єгора Попова юнаків катували всю ніч, а вранці розстріляли.

Багатьох може хвилювати таке питання: чи недаремно поклали своє життя під Крутами юнаки? Присутні на заході обговорили історичне значення бою під Крутами: бій призупинив просування військ Радянської Росії на чотири дні, завдяки чому українська делегація підписала в Брест – Литовську мирний договір, яким УНР визнавалася незалежною державою на міжнародному рівні. Це один із важливих кроків до незалежності нашої країни, боротьба за яку почалася ще за часів козацтва, можна поєднати патріотизм юнаків 1918 року, студентів на Майдані 2013 – 2014 років та юнаків, які гинуть сьогодні на сході нашої країни.

«Dulce et dekorum pro partia mori – солодко і гарно вмерти за Вітчизну, - говорив М. Грушевський біля Центральної Ради під час похорону крутівців. – Велике щастя загинути так, в боротьбі, а не дезертирами».

Наші юнаки  і сьогодні продовжують  боротьбу  за незалежність України.

За інформацією Яготинської ЦБС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора