Інвентаризацію сільськогосподарських угідь Яготиньскої громади розпочато!

Дата: 18.03.2021 16:36
Кількість переглядів: 742

Фото без описуСьогодні в малій залі Яготинської міської ради міський голова Наталія Дзюба провела перше засідання робочої групи з питань перевірки законності використання земель сільськогосподарського призначення на території Яготинської територіальної громади, утвореної на шостій черговій сесії міської ради. На порядок денний було винесено два питання:

1. Загальна інформація про обсяг і склад земель сільськогосподарського призначення Яготинської громади.

2. Характеристика орендованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної форми власності по старостинським округам.

Обидва питання озвучила і детально прокоментувала начальник відділу з питань землекористування та комунальної власності Лариса Дьоміна. Члени комісії поставили багато уточнюючих питань, ознайомилися з запропонованою системою і обсягом роботи комісії в подальшому.

В ході обговорення озвучених питань міський голова Наталія Миколаївна наголосила, що міська рада до моменту створення тимчасової комісії провела колосальну роботу щодо приведення в законне русло земельні відносини в громаді та збільшення рентних платежів в рамках чинного законодавства. Деякі ділянки до цього часу оброблялися взагалі без будь-якого документального оформлення, в більшості договорах була вказала рента 2-3%, а іноді і 0,2-0,3%, є питання щодо порушення природоохоронних і захисних зон. Нині не по всім орендарям є в наявності інформація про сплату ренти хоча б за минулий рік і це не може засмучувати, адже від наповненості бюджету залежить нормальне функціонування будь-якого громадського закладу, ремонт доріг, проведення нового освітлення, підтримка соціально незахищених верств населення. 1958,4 га земель сільськогосподарського призначення до цього часу не було передано Держгеокадастром до комунальної власності Яготинської міської ради. І нині є багато інших як юридичних, так і чисто технічних питань наведення ладу у відносинах з орендарями.

Головне питання — збільшення ренти від орендарів — Наталія Миколаївна спільно з колегами почала вирішувати ще з перших днів створення нової Яготинської міської ради. І це їм вдалося зробити і в короткий термін, і дуже ефективно. Більшість орендарів пішло на зустріч пропозиціям влади, незважаючи на те, що чимало з них до цього часу за власний кошт в буквальному сенсі слова утримували цілі села. В найближчий час Наталія Миколаївна за підтримки членів даної комісії планує завершити переговори з останніми орендарями, щоб в громаді не тільки панував закон, але й були добросусідські відносини між всіма мешканцями громади.

Як вона уточнила, нині перед членами комісії стоїть низка нагальних питань:

  • допомога у створенні громадських пасовищ у всіх старостинських округах;
  • визначення реальних обсягів обробітку землі кожним орендарем;
  • встановлення реального цільового використання земельних ділянок;
  • створення програми підтрика фермерських господарств;
  • залучення орендарів до соціальних програм в старостинських округах;
  • видача до 2 га для введення особистого селянського господарства, яке, як наголосила міський голова, буде вирішуватися після роботи тимчасової комісії і виключно колегіально з залученням представників влади і агробізнесу;
  • відновлення природохоронних зон тощо.

Насамкінець члени комісії визначилися з датою наступного засідання та перспективним планом роботи.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора