Земельна реформа: проконсультуйтеся з юристом.

Дата: 30.04.2021 11:39
Кількість переглядів: 356

Фото без описуЩо ближче відкриття ринку землі, то більше правових запитань виникає у власників та користувачів земельних ділянок. Тому надзвичайно важливо з боку правової спільноти забезпечити українським громадянам надання якісної правової допомоги із земельних питань. Кожна людина може отримати правову інформацію, консультацію чи роз’яснення з правових питань, звернувшись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри). Крім того, визначені законом категорії осіб можуть скористатися окремими видами правових послуг, що надаються юристами центрів та адвокатами, а саме: захистом, представництвом інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складенням документів процесуального характеру.

В Україні триває земельна реформа. У березні минулого року Верховна Рада України прийняла Закон України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який набирає чинності з 1 липня 2021 року

Зазначений Закон передбачає, що право набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення мають лише: громадяни України; юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади; територіальні громади; держава.

Також законодавчо встановлені обмеження щодо загальної площі земельних ділянок, яка може перебувати у власності однієї особи, а саме:

  • до 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 га. Виключення становлять земельні ділянки, набуті у власність до 1 липня 2021 року;
  • з 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України або юридичної особи, яка не має іноземних учасників та бенефіціарів, не може перевищувати 10 тис. га.

«Успіх реалізації земельної реформи, в тому числі, залежить від ефективності механізмів захисту прав громадян та їх правової спроможності у сфері земельних відносин. Перед системою надання безоплатної правової допомоги стоять два вагомі завдання – покращення правової обізнаності українців та забезпечення якості надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Як отримати БПД з питань земельних правовідносин.

Як показує практика, у власників та користувачів землі виникає багато запитань у галузі земельних правовідносин. Найпоширеніші – це:

  • укладання, розірвання, зміна умов договору оренди земельної ділянки;
  • оформлення права власності на земельну ділянку;
  • встановлення меж земельної ділянки;                     
  • отримання ділянки із земель державної та комунальної власності;
  • протидія рейдерському захопленню землі;
  • інші питання щодо користування землею.

Якщо вам потрібна правова консультація з будь яких питань, у тому числі у галузі земельних правовідносин, ви можете:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи надання БПД – 0 800 213 103;
  • звернутися до місцевих центрів та бюро правової допомоги;
  • відвідати дистанційні або мобільні пункти доступу до БПД, графік роботи яких можна дізнатися в найближчому місцевому центрі/бюро правової допомоги;
  • поставити запитання у месенджер Facebook-сторінки системи надання БПД;
  • переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid»;
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням.

Надання правової допомоги працівниками центрів.

Фахівці системи надання БПД надають правову інформацію, консультації чи роз’яснення з правових питань як очно, так і дистанційно. Практика доводить, що своєчасне звернення до юристів дозволяє уникнути багатьох проблем, розв’язати спірне питання між сторонами у позасудовий спосіб, не витрачаючи час та кошти на судовий розгляд.

Юристи, які працюють у центрах та бюро правової допомоги, мають великий практичний досвід та знання в галузі земельного права, адже для системи надання БПД «земельна» тема не нова. Наразі система надання БПД долучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України», який реалізується відповідно до Угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Найчастіше клієнти зверталися з питань приватизації земельних ділянок, користування ними (договір оренди, сервітуту, емфітевзису, суперфіцію), а також оформлення документів на земельну ділянку.

Кожне питання, з яким звертаються громадяни, має індивідуальний характер та потребує навичок юриста ідентифікувати проблему клієнта, надати зрозумілу правову консультацію, а також за необхідності надати допомогу в забезпеченні доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, що полягає, зокрема у складенні документів процесуального характеру та представництві інтересів у судах, інших державних органах та органах місцевого самоврядування, перед іншими особами).

Корисні ресурси для власників та користувачів землі.

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Єдиний державний реєстр адміністративних послуг.

Електронні послуги Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Державний земельний кадастр.

Нормативна грошова оцінка землі.

Державний аграрний реєстр.

Інформаційні матеріали з питань земельних правовідносин.

За інформацією Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора