Пошук

Ми знову прийдемо до вічного вогню, рокам ніколи пам'яті не стерти

Дата: 08.05.2021 11:00
Кількість переглядів: 1748

Ми знову прийдемо до вічного вогню, рокам ніколи пам'яті не стерти

Про тих, хто пережив страшну війну, і тих, хто залишивсь в обіймах смерті.

Ми знову прийдемо до вічного вогню... І з нами прийдуть і онуки й діти,

Щоб ветеранам до землі вклонитись, щоб вшанувати їхню сивину.

Нехай Господь дарує їм літа, тепло і затишок, щасливі дні безхмарні.

Нехай щороку зелень молода встеляє килимом стежки у завтра.

Ходою пам’яті до Вічного вогню та Братської могили на Меморіальному комплексі «Алея Слави» розпочався ранок 8 травня. З нагоди Дня пам’яті і примирення в Україні та відзначення 76-ї річниці від Дня Перемоги міський голова Наталія Дзюба, заступник міського голови Олена Федина, секретар міської ради Володимир Гончар, керуючий справами виконавчого апарату Володимир Галицький поклали квіти до Братської могили на Меморіальному комплексі «Алея Слави». 

Сьогодні Яготинщина хвилиною мовчання вшанувала тих, хто віддав молодість, життя і здоров’я для врятування людей і рідної землі. Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

…Війна… Написала це слово і вжахнулася... Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині України. І хоч 76 років минуло з тієї тривожної ночі, коли замовкли останні постріли гармат на українських землях, прийшов мир, настала тиша, за яку заплачено ціною життя мільйонів українців.

Нинішнє молоде покоління переосмислює історію, історію останньої війни – Другої Світової. А в серці старшого покоління це слово - незагойна рана. Це - обірвані мрії про майбутню професію, сподівання на довге й щасливе життя. Це - останній потиск руки, останній поцілунок, останній погляд найближчої, найдорожчої людини… Війна обірвала мирне життя нашого народу. Затьмарила сонячне небо димом пожеж, стала нестерпним болем від чорних похоронок, що тисячами приходили щодня. Скільки крові пролито! Скільки сліз виплакано! Рідна земля стала суцільним згарищем плакали росами трави, падали чорні дерева, стогін розлягався стоголосою луною.

Кованими чобітьми, гусеницями танків нівечили людські тіла й душі чужинські орди. І здавалося, що не буде кінця цьому жаху, цим мукам, «де згарищем сіл і руїнами міст грабіжницький шлях свій позначив нацист». Але на бій піднявся народ-титан, який відчув величезну відповідальність перед людством.

8 та 9 травня 2021 року Україна, разом з усім світом, відзначає День пам’яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 76-ту річницю вигнання нацистів з України. 

Весна. Рік сорок п’ятий. Зітхнула звільнена земля,

Здригнулося від болю за синами. І мирним житом впала на поля.

Вже в котрий раз те жито сходить, і правнуків благословляє на життя.

Але той травень, переможний травень вовіки не зазнає забуття.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора