Правила поводження при виявленні вибухонебезпечних або підозрілих предметів

Дата: 21.05.2021 09:37
Кількість переглядів: 2256

Фото без описуПід вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати.

До вибухонебезпечних предметів належать:

Вибухові речовини – хімічні з’єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.

Боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника. До боєприпасів належать: бойові частки ракет; авіаційні бомби; артилерійські боєприпаси (снаряди, міни); інженерні боєприпаси (протитанкові і протипіхотні міни); ручні гранати; стрілецькі боєприпаси (набої до пістолетів, карабінів, автоматів тощо).

Піротехнічні засоби: патрони (сигнальні, освітлювальні, імітаційні, спеціальні); вибухові пакети; петарди; ракети (освітлювальні, сигнальні); гранати; димові шашки.

Саморобні вибухові пристрої – пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення: саморобні міни-пастки; міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу.

Зазвичай, при знаходженні серійних мін, снарядів, гранат дорослі негайно викликають фахівців, які огороджують район і знешкоджують небезпечні знахідки. Інша справа – діти. Природна цікавість спонукає їх до небезпечних експериментів. Діти підкладають боєприпаси у багаття, випробовують їх на міцність ударами, намагаються розібрати, приносять додому, у двір, до школи. Тому так важливо пояснити наслідки подібних дій, навчити правилам поведінки у таких ситуаціях.

У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО:

  • наближатися до предмета;
  • пересувати його або брати до рук;
  • розряджати, кидати, вдаряти по ньому;
  • розпалювати поряд багаття або кидати по ньому;
  • приносити предмет додому, у двір, до школи.

Необхідно негайно повідомити поліцію, службу з надзвичайних ситуацій за телефонами «102», «101» або дорослих про знахідку!

Характерними ознаками, що вказують на можливу наявність вибухонебезпечних предметів, можуть бути:

  • виявлення в громадських місцях чи транспорті валіз, пакунків, коробок та інших предметів залишених без нагляду власників;
  • наявність у виявлених предметів характерного вигляду штатних бойових припасів, навчально-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів чи їх елементів;
  • наявність у виявлених предметів звуку працюючого годинникового механізму, сигналу через певний проміжок часу, мигтіння індикаторної лампочки;
  • наявність у виявленому предметі запаху бензину, газу, розчинника, паливно-мастильних матеріалів, хімічних речовин тощо;
  • наявність у дверях, вікнах будь-яких сторонніх предметів, закріпленого дроту, ниток, важелів, шнурів тощо що тягнуться від механізму на велику відстань.
  • припарковані біля будівель автомашини, власник яких невідомий або державні номери якої не знайомі мешканцям, а також коли автомобіль давно непорушно припаркований;
  • наявність у знайденому механізмі антени або приєднаних до нього дротів;
  • наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятори тощо).

Якщо підозрілий предмет знайдено в під’їзді і неможливо встановити власника, потрібно негайно повідомити про знахідку до найближчого відділення поліції, органів місцевого самоврядування, підрозділу ДСНС за телефонами «102» та «101». Якщо підозрілий предмет знайдено в установі, негайно повідомити про знахідку адміністрацію.

При виявленні підозрілого предмета суворо забороняється самостійно проводити з ним будь-які дії (не можна згинати, нагрівати або опускати у воду, торкатися, нахиляти, відкривати, переміщувати, підіймати, перерізати та ін.).

У будь-якому разі при виявленні вибухонебезпечних предметів або предметів підозрілого характеру слід пам’ятати, що тільки безумовне виконання заходів безпеки є гарантом того, що випадку каліцтва чи загибелі не станеться, а знахідка буде знешкоджена без завдання шкоди.

Бережіть своє життя та життя своїх близьких!

 

Сектор з питань НС, ЦЗ, взаємодії

з правоохоронними органами та запобігання

корупції апарату Яготинської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора