Пошук

МОЗ: Україна переходить на «е-лікарняні»

Дата: 11.06.2021 08:49
Кількість переглядів: 562

31 березня цього року Уряд розглянув та схвалив на своєму засіданні постанову Кабінету Міністрів України від 31 березня 2021 року № 323 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України». Постановою було запропоновано оновити алгоритм видачі листків непрацездатності задля цифровізації послуги «е-лікарняний».

Також постанова передбачала ряд організаційно-технічних завдань, виконання яких мали забезпечити МОЗ, Мінсоцполітики, Мінцифри, ПФУ та ФССУ для спрощення надання медичних послуг населенню та отримання страхових виплат по тимчасовій непрацездатності громадян.

01 червня 2021 року Міністерством охорони здоров’я України було затверджено наказ № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 червня 2021 року за № 728/36350, яким врегульовано процес впровадження цільової моделі «е-лікарняних».

Запровадження електронних лікарняних – важливий етап депаперизації не лише у сфері охорони здоров’я, але й у побудові системи ефективного електронного документообігу, що дозволить суттєво економити бюджетні кошти шляхом мінімізації корупційних ризиків видачі необґрунтованих лікарняних та спрощення процесу отримання страхових виплат.

Цільова модель формування та видачі «е-лікарняних» передбачає розподіл зон відповідальності медичної та соціальної сторін. Це важливо з огляду на те, що тимчасова непрацездатність особи може наставати не тільки виключно у випадках її хвороби, існує ще ряд випадків, відповідно до яких передбачені страхові виплати. У разі, якщо тимчасова непрацездатність особи настала за медичними показаннями, лікуючий лікар для підтвердження такої непрацездатності на підставі медичних записів формує пацієнту медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Після того, як лікуючим лікарем був накладений КЕП на такий медичний висновок, він зберігається в системі, а пацієнт одразу отримує смс-сповіщення на свій номер телефону про сформований медичний висновок. Далі відомості про такий медичний висновок потрапляють до Електронного реєстру листків непрацездатності, у якому на підставі них формується електронний листок непрацездатності.

Держава повністю подбала про захист персональних даних пацієнтів. Тому до Електронного реєстру листків непрацездатності не передається жодна інформація щодо чутливих медичних даних пацієнтів, зокрема щодо встановлених діагнозів. Із електронної системи охорони здоров’я надійде інформація про вид документу, період дії медичного висновку, категорію, за якою він сформований, а також додаткові відмітки, які може встановити лікуючий лікар, відповідно до вимог Порядку формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01 червня 2021 року № 1066, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 червня 2021 за № 728/36350.

Із 04 червня по 31 серпня 2021 року в Україні триватиме перехідний період. Це означатиме, що протягом цього часу заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності, будуть формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видавати паперові листки непрацездатності. Рішення про вид документу, який видається пацієнту для підтвердження його факту тимчасової непрацездатності прийматиме лікар, відповідно до технічної можливості закладу, у якому він працює, а також вимог МОЗ.

Повний перехід усіх закладів охорони здоров’я в Україні на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність має відбутися з 01 вересня 2021 року.

Навчання від Академії Національної служби здоров’я України щодо формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність для медичних працівників вже доступне онлайн за посиланням.

Перехід України на «е-лікарняні» – важливий етап депаперизації та доступності надання медичних послуг населенню, а також отриманню страхових виплат.

Інформує Урядовий портал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора