Пошук

Щороку в останню неділю вересня суспільство відзначає Міжнародний день глухих

Дата: 23.09.2021 14:14
Кількість переглядів: 488

Мало хто замислюється над тим, що для багатьох недоступно почути шум дощу, музику або голос рідної людини. Глухі люди нітрохи не гірше за інших, а часто навіть перевершують суспільство, виділяючись з натовпу дивовижним даром, подібно великому композитору Бетховену. Тим не менш, глухі і слабочуючі, особливо, якщо мова йде про дітей, гостро потребують підтримки оточуючих і присвячене їм свято значною мірою сприяє цьому.

Щороку в останню неділю вересня відзначається Міжнародний день глухих, встановлений у 1958 році в пам'ять створення в 1951 році Всесвітньої федерації глухонімих, яка є однією із найстарших міжнародних організацій людей із обмеженими фізичними можливостями. За статистикою, порушенням слуху страждає кожна дев'ята людина на планеті.

Як свідчить статистика, серед людей з порушеннями слуху і його повною відсутністю багато яскравих і талановитих особистостей, вартих захоплення і поваги стійкістю перенесення недуги. Відсутність одного з органів відчуттів змінює весь процес сприйняття, дозволяючи їм звертати увагу на дрібниці, що ховаються від погляду більшості людей.

У цей день світова спільнота згадує про потреби людей з проблемами слуху. Свято було встановлене у зв'язку із заснуванням Всесвітньої федерації глухих. Сьогодні, за даними цієї організації, різні порушення слуху виявляються у кожного дев'ятого жителя планети. Головними причинами втрати слуху на сьогоднішній день є хвороби і травми. Крім того, величезна кількість людей вже народжуються нечуючими.

Люди з порушеннями слуху в розвинених країнах спілкуються особливою мовою — мовою жестів та погляду. Це унікальна форма спілкування, яку було розроблено в 50-х роках минулого століття спеціально для глухих учасників різних конференцій, конгресів і симпозіумів.

Дана подія – є приверненням  уваги суспільства до наших співвітчизників, які мають порушення слуху, необхідності створення умов для інтеграції наших громадян  в усі сфери життя країни.

Посилення соціального захисту та підтримка осіб з інвалідністю, у тому числі з вадами слуху є одним з пріоритетів діяльності органів місцевого самоврядування.

Наш обов’язок – спрямовувати зусилля на розв’язання насущних проблем осіб з інвалідністю, керуючись принципами гуманізму і справедливості.

Відповідно до статистичних даних з порушеннями слуху страждає кожна дев’ята людина. Людина може  мати  вроджені вади слуху, втратити слух в результаті травми чи хвороби.

За сприяння центральних та місцевих органів виконавчої влади інваліди з  вадами слуху отримують технічні та інші засоби реабілітації, вироби медичного призначення. Для дітей, які потребують корекції слуху в Україні функціонує мережа загальноосвітніх навчальних закладів.  

 

За інформацією відділу з питань праці та соціального захисту населення апарату Яготинської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора