Шановні яготинці!

Дата: 06.10.2021 16:16
Кількість переглядів: 680

Фото без описуЗ настанням осіннього періоду громадяни починають господарювати на городах,  подвір’ях та прилеглих територіях. І на жаль, часто таке прибирання завершується спалюванням сміття.

Кожної осені міста України втопають у диму від спалювання сухої трави, опалого листя, побутових відходів, і в результаті добрі наміри при наведенні чистоти та порядку в приватних садибах можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей. 

Хоча в законодавстві України чітко сказано, що за спалювання відходів, в тому числі побутового сміття, передбачена відповідальність.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)» № 556-ІХ,  який Верховна Рада ухвалила на позачерговому пленарному засіданні 13 квітня 2020 року.

17 березня 2021 року вступив в силу новий Закон України про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами, а саме були внесені зміни в ст. 77 та 77/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тепер такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн) 

  • на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).

За спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 КУпАП штраф:

  •  для громадян від 340 грн до 1360 грн;

  •  для посадових осіб від 850 грн до 1700 грн.

До того ж, випалювання рослинності також призводить до руйнації ґрунтового покриву та його збідніння. Вогонь знищує насіння й коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їхнього коріння. При стихійному спалюванні трави вогонь може охопити великі території та спричинити знищення диких рослин і тварин. Крім того, спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору, об’єктів господарювання, а також короткого замикання, якщо поблизу проходять високовольтні лінії електропередачі. Однією із альтернатив спалюванню сухої трави, якою може скористатися приватний сектор, є компостування. Це безпечно для довкілля і навіть частково вирішує проблему накопичення побутового сміття. Крім цього, компост – це забезпечення саду та городу органічними добривами з великою кількістю мікроелементів. Таке органічне добриво можна використати для вазонів, клумб та овочевих грядок.

У зв’язку з вище зазначеним, Яготинська міська рада звертається до Вас з проханням дотримуватись вимог законодавства України, Правил благоустрою та пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю. Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. До складу якого входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Тож закликаємо усіх жителів міста берегти своє здоров’я, дбати про чистоту довкілля, бути відповідальними, свідомими та не допускати випадків спалювання бур’янів і побутових відходів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора