Патронатна сім’я – нова форма сімейного виховання

Дата: 07.10.2021 10:30
Кількість переглядів: 474

Фото без описуМетою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Сімейний патронат – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах або залишилася без батьківського піклування, потребує захисту у сім’ї патронатних вихователів та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Право дитини жити і виховуватись у сім’ї — одне з найважливіших її прав. Сімейне виховання дає можливість забезпечити її нормальний фізичний, моральний, інтелектуальний та соціальний розвиток, дає змогу дитині стати повноцінним членом суспільства.

Суспільні форми виховання не можуть замінити дитині сім’ю, і це давно підтверджено практикою, бо саме батьки закладають у дітей початкове ставлення до світу, до себе і до інших людей, вчать моралі, вчать вибирати правильні орієнтири. Саме сім’я є джерелом всіх знань, уявлень про світ і ставлення до нього.

Патронат над дитиною — це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатні вихователі допомагають будувати взаємини з соціальним оточенням дитини, представляють та відстоюють її інтереси, допомагають формувати власні соціальні зв’язки, роблять дитину багатшою емоційно, духовно, сприяють успіху, щастю, руху вперед.

Патронат дає приклад справжньої сім’ї, підтримку дитині в найважчі життєві моменти, допомагає зробити перші успішні кроки. Найголовнішим завданням є підготовка дітей до повернення в сім’ю (перш за все біологічну родину кожної дитини), чи в будь яку іншу форму сімейного виховання.

Хочемо, аби послуга патронатної сім’ї стала доступною і для дітей у Яготинській громаді, щоб і наша територіальна громада залучилася до забезпечення права кожної дитини виховуватися у сімейному середовищі.

Шановні яготинці, для роботи патронатними вихователями шукаємо сім’ї, які готові у своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту.

Заробітна плата, кошти на виховання дитини, комплексна професійна підтримка фахівців гарантовані.

За більш детальною інформацією звертайтесь в Центр соціальних служб Яготинської міської ради або Службу у справах дітей та сім’ї Яготинської міської ради, вул.Незалежності,110 тел. 5-46-48 або 5-55-95.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора