Безбар’єрна Україна: Реалізація плану заходів на 2023-2024 роки в рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору на Київщині

Дата: 29.04.2023 13:00
Кількість переглядів: 194

Фото без описуТема безбар’єрності – надзвичайно важлива, особливо в умовах війни. Але потрібно розглядати її більш широко, ніж просто понижені бордюри, пандуси, оснащені пішохідні переходи. Адже фізична доступність є лише однією зі складових комплексного питання безбар’єрності.

Задумайтесь, чи легко людині на кріслі колісному знайти гідну роботу, якщо вона не може вільно пересуватися містом? Чи просто зрозуміти нові закони та постанови літнім людям? Чи має рівні права на якісну освіту та розвиток дитина з маленького села, в якому досі немає інтернету?

Це все бар’єри, великі й малі, фізичні й цифрові, освітні й економічні, які заважають людям реалізувати свої права.

Війна загострила всі ці питання. Ветерани, які отримали травми та поранення. Люди, що втратили домівки та змушені шукати прихисток в інших громадах, чи втратили роботу або когось із близьких і живуть у постійному стресі вже понад рік. Діти, які пережили більше, ніж багато хто з дорослих… Усі ми тою чи іншою мірою відчули на собі тягар бар’єрів у повсякденному житті.

Щоб впоратися з цими викликами, з ініціативи першої леді України Олени Зеленської у 2021 році була прийнята Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Днями Уряд підтримав План заходів на 2023-2024 роки. Оновлений Проєкт плану враховує актуальні виклики та проблеми, з якими стикаються люди в умовах воєнного часу.

Оскільки Київська область є одним із найбільш постраждалих регіонів, то перед територіальними громадами насамперед стоїть питання відбудови. У межах реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на Київщині впроваджується комплексний підхід до відбудови, поєднуваний із безбар’єрністю. Зокрема, створюються універсальні міські простори, де однаково комфортно почуватимуться всі, включно з людьми з інвалідністю. Також замінюються всі інженерні комунікації та враховуються інші просторові рішення.

«Наша мета – комплексно відбудовувати населені пункти, які найбільше постраждали. Маємо не просто відбудувати, а зробити життя людей більш комфортним», – зазначає голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

Інформує Київська ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора