Безбар’єрна Україна: У Києві відбулася регіональна конференція з безбар’єрності

Дата: 28.04.2023 08:45
Кількість переглядів: 116

Фото без опису27 квітня в місті Київ пройшла регіональна конференція на тему «Безбар’єрна Україна».

У конференції з безбар’єрності взяли участь заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталя Козловська, Уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, народна депутатка України 9-го скликання Леся Забуранна.

Київщину представляли заступниця голови Київської ОВА Жанна Осипенко та депутатка КОР Олена Шуст. Також на заході були присутні представники бізнесу міста Києва та області, громадських організацій, які опікуються темою безбар’єрності, освітяни та ін.

Із вітальним словом до присутніх звернулася голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Захід пройшов у форматі двох панельних дискусій. У межах першої панелі «Безбар‘єрність як нова суспільна норма», в якій взяла участь Жанна Осипенко, учасники дискусії розглянули питання важливості безбар’єрності, що стосується всіх людей та сфер життя, поспілкувалися про рішення, що приймаються органами влади, аби запобігти бар’єрам. Окремо підняли питання щодо регіональних планів безбарʼєрної відбудови України.

«Київщина – один із тих регіонів, що значно постраждав під час бойових дій. Внаслідок війни маємо в області близько 27 тисяч пошкоджених об’єктів. До відбудови зруйнованого підходимо комплексно – з урахуванням безбар’єрних рішень, сучасного устаткування простору та безпеки. Такий підхід дозволить зробити інфраструктуру регіону доступною для всіх», – акцентувала заступниця голови Київської ОВА.

Крім того, Жанна Осипенко зазначила, що в умовах війни необхідно працювати також над ліквідацією не тільки фізичних, а й інших бар’єрів, зокрема інформаційних, суспільних, громадянських, освітніх та економічних. Так, вона зауважила, що ветеранів війни, які повертаються з фронту, варто соціалізувати якнайшвидше. Для цього можна створювати курси з перекваліфікації при закладах професійно-технічної освіти. Таким чином, учасники війни зможуть здобути нову професію за прискореною програмою.

Під час другої панелі «Місто без бар’єрів: особистий досвід» присутні обговорили досвід людей, які зіштовхуються з бар’єрами, та як змінити простір, послуги, реальність у містах/громадах, аби вони стали безбар`єрними.

У межах конференції також відбулася презентація «Довідника безбар’єрності» – гіда з толерантної взаємодії, створеного за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. У ньому присутні і шрифт Брайля, і конгревне тиснення, і qr-коди на переклад українською жестовою мовою та аудіодискрипція, ілюстрації.

Він був створений під час війни, наразі паралельно розвивається й електронний формат Довідника.

Інформує Київська ОВА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора