ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
В Україні, хоча й існує багато грибних місць, проте в умовах воєнного стану заборонено відвідування лісів. Незважаючи на це, грибників все ж тягне на «тихе полювання». Однак, в зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії, навіть на звільнених від окупантів територіях небезпечно ходити в ліс за грибами, оскільки існує ризик підірватися на мінах, які залишив після себе агресор.
Тимчасові обмеження на відвідування мирним населенням лісових масивів запроваджені з декількох причин. По-перше, це зроблено для запобігання виникненню лісових пожеж, які особливо небезпечні у воєнний час. По-друге, це необхідно для боротьби з будь-якими диверсійними проявами.
Важливо дотримуватися простих правил, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також знати, що робити у разі підозри на таке отруєння. Варто пам'ятати, що можна отруїтися не лише від отруйних грибів, але й від їстівних, якщо їх не належним чином приготували або вони зібрані на забруднених територіях.
Як правильно збирати гриби, щоб уникнути отруєння?
Збирайте гриби до кошика тільки за повної впевненості у тому, що вони їстівні.
Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
Не збирайте гриби, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях.
Не збирайте гриби під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби тільки у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Як готувати гриби, щоб уникнути отруєння?
Не вживайте сирих грибів, завжди перевіряйте терміни придатності грибів, які ви використовуєте.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Відкиньте гриби з підозрілими ознаками (наприклад, зіпсуванням, неприємним запахом, зміненим кольором).
Ретельно промийте зібрані гриби, щоб видалити весь бруд та залишки листя.
Гриби потрібно відварити перед використанням. Радимо кип'ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби ще 15-20 хвилин. Також не рекомендується використовувати воду, в якій гриби вже проварювались або промивалися.
Готові страви з грибів слід зберігати у холоді в емальованому посуді, не більше доби. Не залишайте грибні страви при кімнатній температурі більше 2 годин.
Увага! Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб - залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Увага! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу». Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Інформує сектор з питань НС, ЦЗН, мобілізаційної та
правоохоронної діяльності апарату Яготинської міської ради