ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЯ
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба України рекомендує:
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
• не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
• не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
• приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
• зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
• не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
• не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
• не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо;
• для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
• при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
• обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
• при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
• для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
• у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу;
• при тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Повідомляє сектор з питань надзвичайних ситуацій,
цивільного захисту населення, мобілізаційної та
правоохоронної діяльності апарату Яготинської міської ради