Ментальне здоров’я: психосоціальні послуги стають ближче до людей

Дата: 24.07.2023 17:15
Кількість переглядів: 163

Фото без описуУ межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» відбувся семінар «Всеукраїнська програма ментального здоров’я: регіональна координація» за сприяння Координаційного центру КМУ / Mental Health UA та World Health Organization Ukraine.

Представники влади з 11 областей та регіональні координатори програми навчалися наближати одне до одного надавача та отримувача психосоціальних послуг для подальшої розбудови якісної системи надання послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Серед учасників семінару були заступниця голови Київської ОВА Леся Карнаух та регіональна координаторка Віолетта Дворнікова.

Під час семінару кожна область показала власні напрацювання у межах програми. Зокрема, учасники з Київської ОВА представили проєкт «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини». Головними напрямами ініціативи визначено медичний, освітній, соціальний та правовий вектори. Зараз проводиться анкетування щодо напрямів діяльності та напрацювань громад у рамках цього проекту в районах. А також збираються статистичні дані щодо кількості відповідних категорій населення регіону.

Про державне значення впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я з присутніми спілкувалась Віцепрем’єр-міністерка, Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона зауважила, що вдосконалення системи надання психосоціальних послуг є одним із головних компонентів програми й має стратегічне значення для всіх сфер життя країни.

У форматі інтерактивного тренінгу учасники розробляли алгоритми прокладання маршрутів психосоціальної послуги. Завдання – врахувати все до дрібниць: від способів донесення інформації до вивчення ступеня задоволеністі пацієнта.

Окрема стратегічна сесія семінару передбачала спілкування з керівниками та представниками Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, МВС України, Національної служби здоров’я України та Державної служби України з питань праці. Представники областей отримали відповіді на нагальні питання щодо впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора