Безбар’єрність: автошколи для людей з інвалідністю

Дата: 04.08.2023 08:15
Кількість переглядів: 235

Фото без описуУ 5 областях України – Київській, Львівській, Хмельницькій, Кіровоградській та Дніпропетровській – працюють адаптовані автошколи. І це тільки початок проєкту МВС України в межах Національної стратегії безбар’єрності, розробленої за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

У цих автошколах можна навчитися водити з нуля або вдосконалити навички та обміняти посвідчення, якщо водій із досвідом набув інвалідність. На дорозі всі рівні, у всіх однакові умови. Тому можливість людям з інвалідністю водити машину – дуже важлива.

Навчання відбувається за програмою, типовою для всіх закладів освіти. В одній групі вчаться до 30 осіб, але є можливість й індивідуального відвідування.

Майбутні водії отримують знання впродовж 11 тижнів. Із них місяць присвячений теорії (64 години) – і тут можуть бути онлайн-уроки, офлайн-лекції чи взагалі змішана форма. Після складання іспиту ще 7 тижнів виділяється на практику (до 40 годин). А далі – перевірка вправності водіння в сервісному центрі МВС і отримання посвідчення.

Щоб стати учнем такої автошколи, людина з інвалідністю має пройти медичний огляд та отримати довідку про можливість керувати машиною. Це так звана «форма 083/о». Потім вибрати на сайті МВС найближчу з п’яти адаптованих автошкіл та заповнити анкету.

У пакеті документів, які подаються:

  • заява на ім’я директора автошколи;
  • копія паспорта та картки платника податків;
  • медична довідка;
  • одна кольорова фотографія розміром 3,5х4,5 см.

Перед стартом проєкту інструктори адаптованих автошкіл та працівники Територіальних сервісних центрів пройшли навчання навичок безбар’єрної взаємодії.

Нещодавно на запит від МВС були проведені додаткові тренінги з фокусом на розгляд практичних кейсів: на прикладі показати допустиму і коректну поведінку чи спілкування з особами з інвалідністю, відпрацювати ситуаційні рольові моделі. Учасники зосередилися на коректній комунікації та взаємодії, наданні послуг у контексті безбар’єрності, практичних порадах у поведінці стосовно всіх форм інвалідності та розгляді реальних ситуацій і їх вирішенні.

Автошкола Київщини розташована в Національній академії внутрішніх справ за адресою: Київська обл., с. Віта-Поштова, Навчально-науковий інститут № 1.

Детальну інформацію щодо навчання можна дізнатися за номерами телефонів: (067) 503 56 18 – керівник автошколи; (096) 508 15 68 – інспектор відділення.

Комунікаційна стратегія проєкту «Автошколи для осіб з інвалідністю» розроблена за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства».

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора