Як говорити з дитиною про протези

Дата: 11.08.2023 08:15
Кількість переглядів: 100

Фото без описуУявіть, що хтось на вулиці довго і ретельно розглядає ваші ноги або обличчя.

Приємно? Навряд чи. Комфортно? Навряд чи.

Такі самі відчуття можуть виникнути у людини з ампутованими кінцівками, якщо ви довго і ретельно розглядатимете її протез.

Про правила комфортної взаємодії з людиною з протезом – у свіжій порції порад, які ГО «Безбар’єрність» підготувала разом з командою «СпівДія заради Дітей».

Для чого потрібні протези?

Протези використовуються для того, щоб замінити втрачену руку або ногу. З протезом ноги та руки людина може ходити, бігати або одягатися, тримати чи переставляти різні предмети. Людина може втратити кінцівку за різних умов. І якщо вона не хоче говорити про це сама, то запитувати про це некоректно.

У кожного і кожної свій протез, який створений індивідуально під людину з урахуванням її потреб, віку та можливостей. Комусь потрібен спортивний протез, а комусь більше до вподоби косметичні або функціональні.

Чи можна торкатися протезу?

Ні, протез – це частина тіла людини – рука чи нога, і людині може бути неприємно, коли її торкаються інші люди. Пам’ятай, що будь-яку людину не можна торкатися без її дозволу.

Як взаємодіяти з людиною з протезом?

Ставитися до людини з протезом варто так, як і до людини без протезу. Не варто довго роздивлятися, оскільки людині може бути неприємна така пильна увага. Уявіть, що хтось на вулиці довго і детально розглядає вашу частину тіла – це буде для вас не дуже комфортно.

Демонструвати жалість, уникати або підходити з незручними питаннями до людей з протезами не варто. Всі люди різні і мають різний вигляд. Саме це розмаїття й робить наш світ прекрасним, красивим і цікавим. Як би нам жилося, якби всі і все навколо було однаковим, дивно правда?!

Якщо ви не впевнені, як зробити краще, завжди можна перепитати в самої людини. Чи потрібна тобі допомога? Як я можу тебе підтримати?

Але загалом, коли людині потрібна допомога, вона завжди сама може про це попросити.

Більше правил коректної взаємодії є у «Довіднику безбар’єрності» – посібнику з нової етики спілкування, створеному за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

За повідомленням ГО "Безбар'єрність".

Фото з публічних джерел.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора