До уваги суб’єктів господарювання, підприємців та громадян, які займаються реалізацією риби та рибопродуктів на території Яготинської громади!
Гарантія безпечності харчових продуктів досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства. Торгівля рибою та рибопродуктами не є винятком у цій ситуації. Кожна партія живої риби має надходити у точки продажу з супровідними документами тощо.
Враховуючи лист Бориспільського районного управління Головного управління Держспоживслужби в Київській області від 18.09.2023№ 10-15.2/951-23 та з метою дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів попередження харчових отруєнь та ускладнень санітарно-епідемічного благополуччя населення рекомендуємо:
ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ ТА РИБОПРОДУКТІВ:
-
Дотримуватися вимог чинного законодавства щодо реалізації риби;
-
Мати наявні супровідні документи:
-
державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання, що вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу та транспорту для перевезення риби і рибопродуктів;
-
ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке засвідчує якість та безпеку живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (видається один раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів (кількість вирощених в окремому ставку, іншому водному об'єкті (його ділянці), незалежно від об'єму води в них та їх площі);
-
ветеринарні документи на кожну партію риби живої;
-
сертифікати відповідності на готову рибну продукцію промислового виробництва (декларації виробника, експертні висновки акредитованих лабораторій), товаро-транспортні накладні;
-
Під час продажу повинні мати повний комплект санітарного одягу та особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік;
-
Для транспортування живої риби необхідно мати спеціальний транспорт із закритим кузовом, внутрішня поверхня якого покрита антикорозійним матеріалом/спеціально обладнані цистерни, контейнери і бочки;
-
Здійснювати транспортування живої риби для реалізації у торговельні мережі згідно з вимогами ДСТУ 2284-93 «Риба жива. Загальні технічні умови»;
-
Забезпечити умови, терміни зберігання та реалізації риби і рибопродуктів: при температурі води +11 °C ... +15 °C у весняно-літній період - 24 години, осінньо-зимовий період - 48 годин:
-
РИБА ГАРЯЧОГО КОПЧЕННЯ – температура зберігання від -2 до +2°С;
-
ХОЛОДНОГО КОПЧЕННЯ – 0-5°C, термін зберігання до 10 діб (зберігання копченої риби типу скумбрії або ставриди обмежується 72 годинами);
-
СОЛЕНА РИБА температура зберігання від 0°С до +3°С, терміни зберігання і придатності солоної риби залежать від сорту і умови збереження;
-
МАЛОСОЛЬНА РИБА зберігається 3 дні, а якщо це сьомга в вакуумній упаковці – до місяця;
-
ЖИРНА СКУМБРІЯ – до 10 діб;
-
ОСЕЛЕДЕЦЬ СЕРЕДНЬОГО ПРОСОЛЕННЯ – до 3 тижнів;
-
МАРИНОВАНІ МОРЕПРОДУКТИ – до двох тижнів;
-
В’ЯЛЕНА РИБА – температура зберігання без упаковки від 0 до +8 °С, а в плівкових пакетах від -18 до 0 °С;
-
СУШЕНА РИБА – температура зберігання -5 +5 °C, в упаковці можна зберігати близько 1 року при певних умовах (низька температура; хороша вентиляція; відсутність впливу прямих сонячних променів і світла; вологість не більше 70-80%).
Забороняється продаж риби і рибних продуктів на ринках міста та в торгівельній мережі:
1) які не мають належного товарного вигляду;
-
з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, м'якою консистенцією м'яса, каламутними запалими очима;
-
снулої риби;
-
при недотриманні температурних режимів реалізації;
-
при відсутності:
-
на кожну партію риби свіжої та промислового виробництва товаро-транспортних накладних, сертифікатів відповідності, які засвідчують якість та безпеку;
-
експертного висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.
Споживання такої продукції небезпечне для здоров’я.
ПОКУПЦЯМ:
-
Не купувати будь-яку рибу та рибопродукти у невстановлених місцях, рибні консерви домашнього виготовлення;
-
Терміни зберігання і реалізації живої риби при температурі води в акваріумі +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години, осінньо-зимовий період - 48 годин;
-
Звертати увагу на стан живої риби, температуру та терміни реалізації.
-
Цікавитися експертними висновками на дані партії живої риби, товаро-транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;
-
При виникненні будь-якої підозри – звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.
Важливо також купувати рибу у законних місцях торгівлі. Такими є:
магазини, супермаркети, у яких за безпечність харчів відповідає адміністрація закладу;
-
ринки чи торговельні майданчики, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язків державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується;
-
ярмарки, дозволи на проведення яких надають органи місцевого самоврядування та мають забезпечувати дотримання вимог законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
Тож звертаємо увагу суб’єктів господарювання, підприємців та громадян, які займаються реалізацією живої риби та рибопродуктів, не нехтуйте вищезазначеними рекомендаціями. Дотримання їх допоможе Вам уникнути харчових отруєнь та зберегти здоров’я рідним і близьким.
Інформує сектор торгівлі, підтримки
підприємництва та реклами апарату
Яготинської міської ради