Передвиборча агітація

Дата: 25.03.2019 17:07
Кількість переглядів: 703

Фото без описуПередвиборна або (як її ще називають) виборча кампанія загалом – це сукупність агітаційних заходів, що здійснюється кандидатами на виборні посади та їх партіями у виборчій боротьбі, щоб отримати максимальну підтримку виборців на майбутніх виборах.

Згідно з Законом України "Про вибори Президента України", передвиборна кампанія починається для кожного кандидата на пост глави держави на наступний день після дня його реєстрації в ЦВК і закінчується о 24:00 останньої п'ятниці перед днем виборів, тобто - 29 березня.

При цьому варто зазначити, якщо перший тур виборів не визначить безперечного лідера президентської гонки, передвиборна кампанія може бути продовжена перед другим туром голосування.

Зокрема, кандидатам дозволено відновлювати агітацію з дня, наступного після призначення повторного голосування і проводити до 24:00 останньої п'ятниці перед днем повторного голосування. В нашому випадку, попередньо, мова може йти про 19 квітня.

Важливо: поза зазначених строків проведення передвиборчої кампанії - заборонено.

Як ви вже могли переконатися вище, саме визначення "передвиборча кампанія" досить широке і може включати в себе безліч дій. В Законі "Про вибори Президента України" таких прописано дев'ять:

- проведення зборів громадян або будь-яких інших зустрічей з виборцями;

- проведення мітингів, походів, демонстрацій, пікетів;

- проведення публічних дебатів, дискусій, "круглих столів", прес-конференцій щодо положень передвиборних програм та політичної діяльності партій - суб'єктів виборчого процесу чи політичної діяльності кандидатів на пост Президента України;

- оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв'ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень;

- розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації;

- розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами;

- проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрацій фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку;

- публічні заклики голосувати за або не голосувати за кандидата на пост Президента України або публічні оцінки діяльності кандидата на пост Президента України;

- встановлення агітаційних наметів.

При цьому документі додається, що допускаються й інші форми ведення передвиборної кампанії, які не суперечать Конституції України та її законам.

Відповідно, виникає питання, а що ж тоді суперечить Конституції України і законодавству?! У ст. 64 закону про вибори Президента вказано більше двадцяти прикладів того, що суворо заборонено під час проведення виборчої кампанії, деякі з них це:

1. Кандидат у Президенти або його довірені особи не можуть коли їм заманеться прийти з агітацією у військову частину, в'язницю або ізолятор. Зустрічі з такими виборцями організовуються окружними виборчими комісіями разом з командирами військових частин або керівниками установ виконання покарань і слідчих ізоляторів.

2. Матеріали передвиборчої кампанії кандидата в Президенти не повинні містити заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, а також здоров'я населення.

3. Забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента, а також проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей або безкоштовних товарів і послуг.

4. Державним і комунальним ЗМІ під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, забороняється агітувати за або проти кандидатів на пост Президента України, оцінювати їхні передвиборні програми або віддавати їм перевагу в будь-якій формі.

5. Заборонено включення до інформаційних теле-, радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента або політичної реклами. Остання повинна бути відокремлена від інших матеріалів і відповідно промаркована.
6. Не можна проводити передвиборчу агітацію в зарубіжних ЗМІ, що діють на території України.

7. Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, і замовника відповідних матеріалів.

8. Агітаційних матеріалів не повинно бути на будинках і в приміщеннях органів влади, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Також їх заборонено розміщувати на пам'ятках архітектури та в місцях, де вони можуть перешкодити безпеці дорожнього руху.

9. Кандидатам на посаду Президента, які обіймають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах влади, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах, забороняється залучати для передвиборчої агітації або використовувати для будь-якої іншої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборчої кампанії, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи.

Із повним переліком ви можете ознайомитися за посиланням. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора