Повернемо назви – повернемо Крим

Дата: 08.01.2024 15:16
Кількість переглядів: 875

Фото без описуУпродовж останніх трьох століть Кримський півострів зазнав масштабної русифікації та радянізації, що яскраво відображається саме у перейменуванні різних географічних назв.

Перш за все, російська влада у різні часи робила це для того, аби знищити культуру, мову та історію корінних народів України – кримських татар, караїмів та кримчаків, а також їх зв’язок з рідною землею. В Криму були перейменовані тисячі історичних назв населених пунктів та географічних об’єктів, 👉наприклад, Акмєсджіт став Сімферополем, Ак’яр – Севастополем, а Ічкі – Совєтським.

🤝Сьогодні надважливо працювати над відновленням історичної топонімії Криму, яка має величезне значення для встановлення справедливості щодо насильницькі депортованого кримськотатарського народу, для якого життєво важливим є збереження своєї ідентичності та історії. Більше того, відновлення історичних топонімів у Криму – це важливий крок для деокупації Криму та нашої перемоги.

👉Саме тому Кримськотатарський Ресурсний Центр та Меджліс кримськотатарського народу розпочинають нову інформаційно-адвокаційну кампанію – «Повернемо назви – повернемо Крим», у межах якої буде повідомлено:

коли були перейменовані історичні топоніми в Криму?
як рф використовує топоніміку в інформаційній війні?
чому важливо відновити історичні топоніми в Криму для корінних народів України, для України як держави, для міжнародної спільноти?
які є існуючі інструменти відновлення історичних топонімів в Криму?

Кампанія реалізується за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Плакати були розроблені активістами та волонтерами КРЦ, а набули свого професійного вигляду завдяки українському художнику Андрію Єрмоленку.

 

 

Інформацію для розміщення на сайті надано ГО «Кримськотатарський Ресурсний Центр» та Меджлісом кримськотатарського народу



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора