До уваги мешканців Яготинської громади! Сказ тварин – це небезпечно!

Дата: 30.01.2024 15:46
Кількість переглядів: 1210

Фото без описуУ зв’язку з напруженою епізоотичною ситуацією щодо сказу тварин в Київській області, з метою посилення заходів з профілактики сказу тварин на території Київської області, відповідно до листа Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бориспільського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області від 24.01.2024              № 10-15.2/70-24 та інформаційних матеріалів, Яготинська міська рада інформує:

Сказ – це гостре інфекційне захворювання віх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами. Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини. Небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й заслинення та подряпини.

Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні собаки, борсуки, кажани та безпритульні (бездоглядні) тварини.

Безпритульні тварини – домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем людини. Нині контроль за кількістю безпритульних тварин набуває першочергового значення з огляду забезпечення захисту населення від заразних хвороб.

У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовлятися від їжі та води, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей.

Для того, щоб захистити себе і оточуючих від сказу, необхідно виконувати кілька правил:

  •  необхідно дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок) і щорічно в обов’язковому порядку приводити своїх улюбленців у ветеринарну лікарню за місцем проживання для проведення профілактичних щеплень проти сказу;

  •  у випадках змін в поведінці домашньої тварини, отримання ним  ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин необхідно обов’язково звернутися до ветеринарного спеціаліста, який обслуговує Ваш населений пункт, для встановлення спостереження або з’ясування причини смерті тварини;

  •  слід нагадати дитині про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами;

  •  не слід підбирати в лісі, на вулиці диких і бездоглядних домашніх тварин, або знайти можливість у короткий термін показати його ветеринарному лікарю і провакцинувати від сказу;

  • не слід брати тварину «на літній сезон», а потім  викинувши її, ви збільшуєте тим самим кількість бездоглядних тварин і підвищуєте ризик виникнення сказу в околицях Вашого населеного пункту;

  •  не слід позбавлятися від тварини, яка покусала або подряпала людину,по можливості за ним має бути встановлено десятиденне спостереження;

  •  при появі диких тварин на особистих подвір’ях, на території населених пунктів потрібно прийняти всі запобіжні заходи і забезпечення безпеки себе і Ваших близьких, оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною.

Єдине запобігання від сказу є щеплення.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Ваше здоров'я у Ваших руках! Дбайте про нього!

ЗВЕРТАЄМО ОСОБЛИВУ УВАГУ, ЩО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК, КОТІВ) ПРОТИ СКАЗУ ПОТРІБНО КОЖНОГО РОКУ.

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОВОДИТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО!

Для проведення безкоштовної вакцинації Ваших тварин проти сказу Вам потрібно звернутися до:

  1. Бориспільська районна державна лікарня ветеринарної медицини -                 м. Бориспіль, вул. Польова, 26, тел. (04595) 6-64-49.

  2. Переяславська державна дільнича лікарня ветеринарної медицини -                 м. Переяслав, вул. Ярмаркова, 51, тел. (04567) 3-74-32.

  3.  Яготинська державна дільнича лікарня ветеринарної медицини -            м. Яготин вул. Героїв Танкістів, 14, тел. (04575) 5-46-58.

Пам’ятайте, що сказ – хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо дикими та незнайомими, повинно бути правилом для людини.

Інформує сектор торгівлі, підтримки

підприємництва та реклами апарату

Яготинської міської ради

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора