Яготинщина має програму розвитку туризму

Дата: 06.03.2024 10:03
Кількість переглядів: 1073

Туризм – це одна з галузей економіки, яка навіть в сучасних умовах російсько-української війни розвивається, сприяючи зайнятості населення, розвитку інфраструктури, популяризація природної та історико-культурної спадщини, а також розвитку співробітництва між регіонами.

29 лютого 2024 року на засіданні сесії Яготинської міської ради затверджено Програму розвитку туризму Яготинської міської територіальної громади на 2024-2025 роки. Нею визначено основні цілі і заходи, спрямовані на забезпечення системного підходу до розвитку туризму громади, туристичної інфраструктури, підвищення туристичної привабливості регіону.

Привабливість Яготинської громади, як об'єкта туризму, визначається такими факторами, як велика культурно-історична спадщина, наявність туристичних об'єктів, внесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, значних природних ресурсів, досвід у проведенні виставок, ярмарків, фестивалів. До позитиву можна зарахувати відсутність бойових дій та соціально-економічну стабільність.

На цій основі Програмою заплановано розвивати культурно-пізнавальний, зелений сільський, гастротуризм та інші види туризму.

Розвиток туризму здатний дати поштовх для розвитку готельної справи та громадського харчування, торгівлі, сфери побутового обслуговування, транспорту, і тим самим вплинути на забезпечення збільшення зайнятості населення та наповнення місцевого бюджету.

Проте, розвитку туризму перешкоджає комплекс проблем, які характерні не лише для нашого регіону, зокрема, недостатній рівень розвитку туристичної інфраструктури, асортимент пропонованих суб’єктами господарювання туристичних послуг, слабка забезпеченість автомобільних доріг туристичною, сервісною інформацією (дорожні вказівники, туристично-інформаційні знаки, рекламні білборди), відсутність системного рекламного та інформаційного забезпечення з просування об'єктів та туристичних можливостей.

З метою популяризації туристично-рекреаційного потенціалу громади заплановано створити туристичну сторінку сайту відділу культури та туризму Яготинської міської ради, використовувати соціальну мережу «Facebook» для розміщення рекламної інформації про туристичну привабливість Яготинщини, просування туристичних маршрутів на спеціалізованих сайтах Київщини. Серед важливого - розробка та впровадження туристичного логотипу Яготинської міської територіальної громади для кращої впізнаваності громади, створення мапи туристичних можливостей, презентаційних та інформаційних матеріалів про наші туристично-рекреаційні можливості, промо роликів та презентацій об’єктів історико-культурної спадщини, історичних події, туристичних маршрутів, розробка та виготовлення поліграфічної та сувенірної продукції (буклети, блокноти, листівки).

Для активізації туристичної діяльності плануємо налагодити співробітництво з сусідніми громадами через підписання угод про співпрацю та проведення спільних заходів, брати участь у спеціалізованих туристичних виставках, форумах, онлайн-конференціях, а також організовувати у громаді семінари, круглі столи та інші заходи, спрямовані на розвиток внутрішнього туризму.

Підвищення інтересу до громади сприятиме розвиток подієвого туризму, зокрема, фольклорно-етнографічних фестивалів, на перших порах, коли триває гостра фаза російсько-української війни, - у онлайн-форматі, ярмарків робіт, майстер-класів.

Задля розвитку та вдосконалення туристично-рекреаційної інфраструктури, потрібно створити туристично-інформаційний центр або точки доступу до туристичної інформації, як проміжного етапу на цьому шляху. Виготовлення та встановлення конструкцій з туристичною інформацією на в’їздах до міста, туристично-інформаційних стел біля історико-культурних об’єктів, їх QR-кодування, облаштування оглядового майданчика та фотозон здатні значно покращити туристичну привабливість громади.

Важливим завданням є пристосування об’єктів культурної спадщини для відвідування особами з обмеженими фізичними можливостями, тому що кількість таких людей у зв’язку з війною тільки збільшується.

Активізації туристичної діяльності сприятиме розроблення нових туристичних маршрутів, покращення стану уже існуючих туристичних об’єктів, розвиток сільського зеленого туризму, створення нових туристичних продуктів, включно з урахуванням інклюзивного підходу, проведення заходів та презентацій, спрямованих на поширення знань про історико-культурну спадщину та туристичний потенціал населених пунктів громади, заходів до Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні.

Програмою велика увага приділяється організації просвітницької  роботи серед дітей та молоді щодо ролі туризму у розвитку економіки та бізнесу громади, туристичного потенціалу громади та трендів розвитку туризму, участі у навчальних семінарах, конференціях, тренінгах, круглих столах з питань розвитку туризму, налагодженню системної співпраці з представниками туристичної індустрії та туристичними компаніями, експертами галузі з метою залучення туристів та екскурсантів, створенню умов для співпраці асоціацій та громадських організацій, бізнесу, які займаються розвитком туризму, окремими фахівцями галузі, закладами освіти, що готують фахівців.

Реалізація завдань програми сприятиме розвитку туристичної інфраструктури, включно й інклюзивно орієнтованої, підвищенню якості туристичних послуг, збільшенню потоку в’їзних туристів, збереженню пам'яток історії та культури, природної спадщини Яготинщини, комплексному соціально-економічному та культурного розвитку громади,  формуванню у громади почуття відповідальності за стан та долю Яготинської громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора