Археологічний музей «Добраничівська стоянка»

Дата: 20.03.2024 16:30
Кількість переглядів: 664

вул. Музейна,1, с. Добраничівка Бориспільського району

тел. +380(4575)3-36-52

години роботи: понеділок-пятниця:  8.30-17.15

субота, неділя – за попередньою домовленістю

 

https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipPNCJBgR3dVdJPwojiG70MKMJ-9dq-shMA1lxSo=w213-h160-k-no

 

Про місце

Невеличке село Добраничівка, віддалене від відомих туристичних маршрутів, прославилося після того, як у 1952 році при прокладанні дороги тут виявили багато величезних за розміром бивнів, а також кісток мамонтів та інших давніх тварин. Хоча й до цього селяни часто знаходили незвичайні давні кістки у суглинкових схилах високого лівого берега річки Ташанки.

Розкопки були здійснені фахівцями Інституту археології академії наук УРСР під керівництвом доктора історичних наук Івана Шовкопляса у 1953 – 1970 роках. Знахідка стала справжнім скарбом для археологів. Після того, як ці археологічні матеріали про побут первісних людей показали на конференції в Японії, про унікальну археологічну знахідку епохи пізнього палеоліту, віком 12-10 тисяч років до нашої ери, дізнався весь світ.

На місці стоянки було виявлено чотири побутово-господарських комплекси, центром кожного з яких було наметоподібне житло, вкрите шкурами та обкладене кістками тварин. Навколо жител розміщувалися місця обробки каменю та кістки, великі вогнища, ями-комори. Кожен з побутово-господарських комплексів належав відокремленій групі людей, що складали первісну общину.

Археологи виявили знаряддя праці, побутові та культові предмети, твори первісного мистецтва, зокрема, знайдено унікальну жіночу фігурку із середньодніпровського бурштину.

Матеріали з розкопок Добраничівської стоянки поповнили експозиції Національного науково-природничого музею Національної академії наук України, Переяслав-Хмельницького історико-культурного заповідника та Історичного музею Яготина.

Один з комплексів 1977 року в цілісному вигляді був накритий спеціальним павільйоном, ставши основою археологічного музею. Експозиція доповнена фотографіями інших знайдених на цій стоянці жител та панорамними картинами з життя та полювання первісної людини, створеними яготинським художником Миколою Малинкою.

Нині це єдиний у світі музеєфікований об’єкт епохи пізнього палеоліту.

Щорічно музей відвідують не лише пересічні відвідувачі, а науковці з усього світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора