Яготинський ландшафтний парк імені гетьмана Кирила Розумовського та озеро Супій

Дата: 20.03.2024 16:34
Кількість переглядів: 887

м. Яготин, доступ вільнийФото без опису

Про місце

Яготинський парк має понад 200-літню історію.

Пейзажний парк з рідкісними рослинами, з теплицями, оранжереями та альтанками, гетьман Кирило Розумовський заклав на берегах великого рукотворного озера.

Розповідають, що для створення ставу гетьман у 1765 році наказав русло рівнинної річки Супій перекрити греблею. Є й інша думка щодо цього. У своїй книзі «Спогади (1861-1907)» відомий меценат, видавець та громадський діяч, якого ми знаємо за фразою «Легко любити Україну до глибини душі. Спробуйте любити її до глибини кишені», наводить такий факт, що «ще граф Румянцев, за цариці Катерини, властитель Яготина, безплатними козачими руками перегатив річку Супой величезною греблею і таким робом зробив собі озеро площею щось більше тисячі десятин» (розділ Спогади. 1900-1903 - 261).

Хто б не був ініціатором її створення, гребля дивувала сучасників велетенськими розмірами і спорудження її порівнювали з грабарським мистецтвом Риму. Через неї  нині пролягає одна з в’їзних доріг до міста від траси Київ – Харків.  

Продовжив розбудовувати парк наступний після Кирила Розумовського володар Яготина, його син Олексій, дипломат і сенатор, який захоплювався ботанікою. Йому вдалося зібрати рідкісну колекцію дерев і кущів з Європи, Америки, Азії, а безпосередньо над створенням парку працював відомий садівник Пельц.

Домашній лікар графа Розумовського Отто фон Гун у 1806 році писав про Яготинський парк: «Не дивуйтеся, аж ніяк, знайшовши посеред України рослини з усіх частин світу».

Вразила краса парку і Миколу Гоголя, який у 1848 році навідався до Яготинського маєтку. Варвара Рєпніна згадувала: «Прогулюючись зі мною садом, Гоголь захоплювався деревами і порівнював їх з кволою рослинністю Одеси».

Яготинський парк у значній мірі постраждав у післяреволюційні роки, протягом громадянської і Другої світової воєн. Дерева вирубували на значній площі, квітники та алеї були знищені.

Сьогодні парк – це історичне і культурне надбання Яготина. Одна частина його нагадує ліс, у різних напрямках перетнутий ґрунтовими алеями, а в іншій облаштовано мальовничі сквери з мощеними доріжками, квітниками та лавочками. Історія оживає в численних скульптурах видатних діячів культури, які у свій час відвідали Яготин, або стали невід’ємною частиною його біографії: Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Миколи Гоголя, Катерини Білокур, Олександра Непорожнього, воїнів, що боронили рідну землю, в композиціях, присвячених новітнім сторінкам яготинської історії.

Особливою красою вражає парк навесні, коли килимами розцвітають рідкісні квіти проліски, медунка та ряст.

Алеєю слави можна дістатися берега Супою, помилуватися широким плесом, островами, спостерігати за качками, чаплями, чайками, лебедями. Озеро вважається найбільшою водоймою Лівобережжя України і є справжнім надійним прихистком для водоплавних птахів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора