До уваги суб’єктів господарювання, підприємців та громадян Яготинської міської територіальної громади! Бережіть первоцвіти – безцінний дар природи!

Дата: 04.04.2024 12:14
Кількість переглядів: 624

Фото без описуЗ приходом теплих днів у наших лісах та парках з’являються – первоцвіти. Це безцінний дар природи, перша посмішка весни. Вони символізують пробудження і відновлення життя після довготривалої зими. До первоцвітів належать весняний пролісок, калюжниця болотна, ряст, пшінка весняна, печіночниця звичайна, первоцвіт дрібний, мати-й-мачуха, горицвіт весняний, собачий зуб, підсніжник складний білосніжний, чемерник, сон-трава, цикламен, крокус, конвалія, медунка, білоцвіт весняний та багато інших.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Але разом із весняною природою, прокидаються від зимової сплячки і збирачі квітів, які у великій кількості заготовляють їх і збувають тим, хто не усвідомлює важливості збереження довкілля.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла та бруньки. Також, нерідко, квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Зірвавши три рослини первоцвіту – ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому дали б нове покоління. Масове знищення ранньовесняних рослин з метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а згодом й до повного зникнення. 

Яготинська міська рада попереджає, що здійснювати торгівлю рідкісними та зниклими видами рослин та їх частинами, суб’єкти господарювання та громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону книгу України» та згідно з вимогами статтей 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Зауважуємо! Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення законів України «Про Червону книгу України» та «Про рослинний світ», а саме:

  • торгівля рослинами занесеними до Червоної книги України заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема: стаття 88-1(порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить              від 510 грн. до 1700 грн.;
  • згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природо-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 1700 грн. до 3655 грн.;
  • стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачаються штрафи. Крім того, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року № 1030 (зі змінами і доповненнями), за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, (за кожну штуку);
  • також відповідно до абзацу 5 пункту 41 «Правил торгівлі на ринках», заборонена торгівля рослинами занесеними до Червоної книги України, дикорослими рослинами, у тому числі лікарськими, та частиною 4 статті 9 Закону України «Про рослинний світ», торгівлю лікарськими і декоративними видами рослин та їх частинами (конвалія звичайна), зібраних в порядку загального користування, заборонено.

З метою охорони первоцвітів, недопущення їх заготівлі для продажу, Яготинська міська рада просить суб’єктів господарювання та мешканців Яготинської громади не допускати масового знищення ранньоквітучих рідкісних рослин та декоративних (цибулі ведмежої (черемша), підсніжника білосніжного, сону чорніючого (сон-трава), конвалії, проліска і багато інших), вживати заходів щодо посилення охорони місць зростання цих видів рослин та видів рослин, занесених до Червоної книги України, у період їхньої вегетації, а також не допускати торгівлю ними в першу чергу – для збереження природного біорізноманіття.

Закликаємо всіх бути свідомими і не губити декоративні дикоростучі рослини лише для забаганки насолоджуватися їх запахом і красою. Пам’ятаймо, що кожний, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Також нагадуємо, на час дії правового режиму воєнного стану відвідування лісів населенням і в’їзду до них транспортних засобів та іншої техніки в Київській області заборонено!

Будьте свідомими, бережіть себе і природу!

 

Інформує сектор торгівлі, підтримки

підприємництва та реклами апарату

Яготинської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора