До уваги суб’єктів господарювання та підприємців! Розміщення товару та манекенів біля закладів торгівлі – заборонено!

Дата: 22.04.2024 15:02
Кількість переглядів: 1149

Фото без описуНаразі триває двомісячник з благоустрою та озеленення територій населених пунктів у Яготинській громаді. З метою здійснення контролю за дотриманням Правил благоустрою та утримання територій населених пунктів Яготинської міської територіальної громади та проведення двомісячника з благоустрою, працівники сектору торгівлі, підтримки підприємництва та реклами апарату Яготинської міської ради у період з 12.04.2024 до 18.04.2024 провели об’їзди закладів торгівлі, громадського харчування та сфери надання послуг населенню на території м. Яготина.

В ході проведення обстежень закладів торгівлі, громадського харчування та сфери надання послуг населенню на території міста, виявлено факти розміщення товару: одягу на манекенах, квіткової продукції у коробках та ящиках, господарські товари (відра, лопати, кошики, кашпо, мітли, добрива, тощо), тари, коробок та ящиків з під товару, відпрацьований будівельний матеріал (будівельне сміття), а також рекламні конструкції (повітряні аеромени, рекламні прапори, штендери, тощо) без відповідних дозволів на розміщення зовнішньої реклами.  

Відповідно до Правил благоустрою  забороняється зберігати та розміщувати товар, тару, манекени, стелажі, інші спеціально пристосовані конструкції для торгівлі товаром та/або сфери послуг територіях, проїзних частинах вулиць, тротуарах, площах та інших об’єктах благоустрою. Факти порушень зафіксовані фотоматеріалами для подальшого направлення листів окремим суб’єктам господарювання з вимогою усунути виявлені порушення у визначений термін, а у разі їх не виконання для складання адміпротоколів щодо притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності. З окремими суб’єктами господарювання та підприємцями проведено роз’яснювальну роботу щодо виконання вимог чинного законодавства правил торгівлі та правил благоустрою.

Яготинська міська рада неодноразово нагадує та закликає суб’єктів господарювання та підприємців дотримуватись вимог Правил благоустрою та утримання територій населених пунктів Яготинської міської територіальної громади, підтримувати чистоту і порядок на всіх об’єктах торгівлі та сфери послуг, забезпечити утримання прилеглої території у належному санітарному стані. Невиконання вимог вказаних Правил благоустрою згідно з чинним законодавством України, тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу з порушників  у розмірі від 850 грн. до 1700 грн.

Крім цього, біля закладів торгівлі найчастіше власники (орендарі) розміщують різний товар та демонстраційні манекени. Демонстраційний манекен - це об’ємний виріб, що імітує форму тіла людини або її частину та використовується для показу моделей і зразків одягу. Манекен – це торгове обладнання, яке повинно бути розміщене в середині торгового залу або у вітрині магазину. Товар на манекені та інший товар, який розміщений на вулиці біля закладу торгівлі, від впливу погодних умов (сонця, вітру, дощу, снігу) в різний період пори року, псується та втрачає свій товарний вигляд (вигорає, забруднюється, намокає, окислюється, тощо).

 

Продаж неякісного та зіпсованого товару, приводить до втрати клієнтів та покупців, а разом з тим  іміджу торгового закладу. Відомо, що більшість людей заходить у магазин звернувши увагу на вітрину, і грамотне її оформлення забезпечить йому успіх і популярність. У будь-якому випадку вітрина повинна привертати увагу, бути добре освітленою і досить інформаційною, тобто при погляді на неї має бути ясно, що очікує покупця всередині – ексклюзивна колекція або практичний одяг економ-класу.

Також зауважуємо, усі види реклами необхідно розміщувати в установлених місцях відповідно до Закону України «Про рекламу». Згідно ст.1 Закону України «Про рекламу» реклама – це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких осіб чи товару.

Зовнішня реклама – це реклама, що розміщується на спеціальних тимчасових і стаціонарних конструкціях (світлові та несвітлові, наземні та неназемні (повітряні), плоскі та об’ємні стенди, щити, панно, транспаранти, троли, таблички, короби, механічні, динамічні, електронні табло, екрани, тумби, панелі, складні просторові конструкції, аеростати, повітряні кулі, тощо). До носіїв зовнішньої реклами можна віднести:

  •  рекламоносії, які розташовані на відкритій місцевості;
  •  зовнішні поверхні будинків, споруд, на елементах вуличного обладнання;
  •  над проїжджою частиною вулиць і доріг, тощо.

У населених пунктах розміщення зовнішньої реклами проводиться на підставі дозволів та у порядку, встановленому виконавчими органами сільських, селищних та міських рад відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2003 р. № 2067 «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами». У Яготинській громаді таким органом є Робочий орган по регулюванню діяльності у сфері розміщення зовнішньої реклами на території Яготинської міської територіальної громади.

 Звертаємо увагу суб’єктів підприємницької діяльності, окрім утримання чи оренди магазину, об’єкту торгівлі, власник чи орендар повинен турбуватися і за прилеглу територію до закладу. До неї належить відстань щонайменше 10 метрів з усіх боків та прохід, доріжка, тротуар спеціально створені для закладів торгівлі з дотриманням вимог правил дорожнього руху. Якщо по сусідству розташовані інші об’єкти, їх ділянка ділиться навпіл. У разі якщо біля магазину розташована проїжджа частина, то власник об’єкту зобов’язаний прибирати прилеглу територію, а саме проводити: прибирання опалого листя, снігу, скошування трави, знищення бур’янів, озеленення газону, збирання сміття, проведення протиожеледних заходів та інше до кромки тротуару або дороги (в залежності від розміщення торгового об’єкту), тощо.

Неодноразово нагадуємо, що ознайомитися із повним текстом Правил благоустрою та утримання територій населених пунктів Яготинської міської територіальної громади можна на офіційному вебсайті Яготинської міської ради.

Не слід нехтувати дотриманням вимог Правил благоустрою громади, поважайте себе та жителів громади.

 

Інформує сектор торгівлі, підтримки підприємництва

та реклами апарату Яготинської міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора