З любов’ю до рідної природи

Дата: 23.04.2024 12:13
Кількість переглядів: 910

Фото без опису19 квітня в багатьох країнах відзначають День проліска. Свято народилося в 1984 році у Великобританії, де містечко Колсбурн-парк володіє найбільшою в світі колекцією цих тендітних провісників весни.

Пролісок, або проліска - найперші квіти, що з’являються з-під снігу, тому й називаються первоцвітами. В українській народній традиції ці блакитні квіточки іменують «небесниками», «рястиками», «небовим ключем», «пролісом».

В Яготині проліски ростуть не лише в парку, де своєю безмежною голубінню радують око у березні-квітні, а й обабіч доріг, на кладовищах, у дворах приватних та багатоквартирних будинків.

Попри таку широку розповсюдженість первоцвітів у нашому місті, в дикій природі України вони перебувають на межі знищення, тому включені до регіональних переліків рідкісних видів Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської, Чернігівської та Київської областей. Милуватися ними потрібно у природних умовах, не викопувати цибулини, не рвати квіти, ігнорувати продавців букетів. Проліски є цінними медоносами для ранніх комах та пилконосами. Дрібні насінини, що дозрівають до травня, розносяться на значні відстані, переважно мурахами.

З трьох розповсюджених в Україні видів, в Яготині можна зустріти два: проліска дволиста з бузково-голубими квіточками та проліска поникла, квітка яких нагадує яскраво-синій дзвіночок.

З XVIII століття проліски почали широко використовувати у декоративному садівництві. Мабуть за те, що можемо спостерігати такі чудові створіння природи на кожному кроці, яготинці повинні бути вдячними родині Розумовських, які, насадивши найрізноманітніші дерева, кущі та квіти, заклали парк, що понад 200 років служить окрасою Яготина. Цвітіння пролісків приваблює гостей нашого міста.

Є повір’я, що у Київській Русі проліски вважалися символом мужності, бо на відміну від інших квітів, не побоялися першими вибратися з-під снігових заметів. Сонце зігріло теплом їхні пелюстки та разом з Весною перемогло Зиму!

А ще голубий пролісок в поєднанні з жовтими квітами анемони чи зірочок, теж широко розповсюджених у яготинському парку, дуже нагадують кольори українського прапора.

Бережімо рідну природу, бережімо Україну!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора