За керування неповнолітніми скутером, мотоциклом батьки платитимуть штрафи!!!!

Дата: 29.04.2024 14:21
Кількість переглядів: 699

Фото без описуЗ настанням весняно-літнього  сезону на дорогах Яготинської міської територіальної громади пожвавився рух мопедів та мотоциклістів. Мешканці громади скаржаться на керування транспортними засобами підлітків. Ті, не лише не мають посвідчень водія, а й часто показово порушують правила дорожнього руху.

Водії мотоциклів, мопедів та скутерів є повноцінними учасниками дорожнього руху та повинні дотримуватись вимог Правил дорожнього руху України. До того ж, не всі, мабуть, знають, що керувати мотоциклом, мопедом чи скутером можна лише з 16-річного віку і виключно після отримання посвідчення водія відповідної категорії. Для мотоциклістів це категорія А. Для водіїв мопедів та моторолерів чи інших «двохколісних» з об’ємом двигуна до 50 куб. см. або ж електродвигуном до 4 кВТ – категорія А1. Аби отримати посвідчення водія необхідно пройти курси в автошколі, а після цього – скласти іспит. На жаль, нерідко за кермом незареєстрованих скутерів ганяють підлітки, яким ще немає навіть 16-ти років. Іноді це відбувається за мовчазної згоди батьків. Та доволі часто дорослі навіть не здогадуються про такі витівки дітей, або ж дізнаються про них надто пізно.

Відповідальність за незаконну їзду на скутерах неповнолітніми нестимуть їх батьки за ст.184 ч. 3 КУпАП (Вчинення неповнолітніми віком від 14 до 16 адміністративного правопорушення) – тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та матеріали справи будуть направлені на розгляд до суду, а транспортний засіб буде затримано!!!

Відповідальність за те що особа не досягнувши 16-річного віку керує мопедом, мотоциклом чи автомобілем особа нестиме за ст. 126 ч 2 КупАП (Керування транспортним засобом особою, що не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом, або не пред’явила їх для перевірки) тягне за собою накладення штрафу, в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та матеріали справи будуть направлені на розгляд до суду.

Вкотре звертаємось до батьків: скутер – не іграшка! Перш ніж купувати дітям таку небезпечну «забавку», добре подумайте про наслідки!

 

За інформацією Служби у справах дітей та сім’ї Яготинської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора