Громадське обговорення

Дата: 31.07.2024 10:09
Кількість переглядів: 552

Фото без описуІнформація про початок громадського обговорення проєкту рішення Яготинської міської ради «Про перепрофілювання (зміну типу) та перейменування Лемешівської гімназії Яготинської міської ради у Лемешівську початкову школу Яготинської міської ради»

Найменування організатора громадського обговорення:

Яготинська міська рада

Мета: врахування думки жителів Яготинської міської територіальної громади щодо перепрофілювання (зміну типу) та перейменування Лемешівської гімназії Яготинської міської ради у Лемешівську початкову школу Яготинської міської ради.

 Обґрунтування:

Відповідно до ст. 143 Конституції України, ст. 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 25, 66 Закону України  «Про освіту», ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», ст. 16 Закону України «Про дошкільну освіту», ст. 107, 110, 111 Цивільного кодексу України рішення про реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник.

 Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Питання оптимізації залишається актуальним для галузі освіти протягом останніх років. Щорічний аналіз мережі закладів освіти Яготинської міської ради змушує шукати раціональні форми функціонування та розвитку як дошкільної, так і загальної середньої освіти для задоволення освітніх потреб здобувачів освіти Яготинської міської територіальної громади.   

Проєктна потужність Лемешівської гімназії  170 місць.

Завантаженість закладу становить 39 %.

Кількість учнів на одного вчителя складає 5 учнів.

Планова мережа Лемешівської гімназії:

Клас

Кількість дітей

2024/2025 н.р.

2025/2026 н.р.

2026/2027 н.р.

1

7

3

5

2

8

7

3

3

10

8

7

4

7

10

8

Разом 1-4 класи

32

28

23

5

6

7

10

6

14

6

7

7

0

14

6

8

10

0

14

9

5

10

0

Разом 5-9 класи

35

37

37

Всього в ЗЗСО:

67

65

60

Питання спрямування освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогічних працівників регульовано постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» (зі змінами), за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить:

з 1 вересня 2025 – менше 45 осіб;

з 1 вересня 2026 – менше 60 осіб.

Яготинська міська рада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу. Відсутність  належної кількості учнів Лемешівської гімназії збільшує витрати з місцевого бюджету ще і на фінансування заробітної плати педагогічним працівникам. Отже, функціонування Лемешівської гімназії можливе тільки за рахунок місцевого бюджету.

Метою перепрофілювання (зміни типу) Лемешівської гімназії Яготинської міської ради в Лемешівську початкову школу (з дошкільним відділенням) є оптимізація шкільної мережі, що дозволить підвищити якість надання освітніх послуг, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Тільки у конкурентному учнівському середовищі є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

В результаті перепрофілювання вивільняться кошти, які будуть використані на розвиток закладів освіти Яготинської міської ради: зміцнення матеріально-технічної бази, ремонти і модернізацію будівель закладів освіти, розвиток інклюзивної освіти, впровадження інформаційних технологій, підтримку талановитих та обдарованих здобувачів освіти, розвиток позашкільної освіти.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:

рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію та перепрофілювання (зміну типу) закладу середньої освіти приймає засновник.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Формат проведення громадського обговорення:

Враховуючи вимоги ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (зі змінами), п.3 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року                 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ,  пропозиції та зауваження приймаються:

в електронному вигляді на електронну адресу: 

osvita@yagotinmiska-rada.gov.ua;

у письмовій формі за адресою: вул. Незалежності, 110, м. Яготин, Бориспільський р-н, Київська обл., 07700 (1 поверх, каб.101); 

шляхом залишення звернень та пропозицій у скриньці, розміщеній за адресою: вул. Незалежності, 110, м. Яготин, Бориспільський р-н, Київська обл., 07700 (1 поверх).

Пропозиції та зауваження приймаються до розгляду лише при наявності прізвища, ім’я та по батькові, контактної інформації заявника.

Пропозиції, розповсюджені через соціальні мережі, враховуватись не будуть.

До участі в обговоренні запрошуються всі мешканці Яготинської міської територіальної громади.

Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Відділ освіти Яготинської міської ради, за адресою: вул.Незалежності, 110, м.Яготин, Бориспільський р-н, Київська обл., 07700.

Електронна пошта: osvita@yagotinmiska-rada.gov.ua.

Надання консультації щодо предмету публічного громадського обговорення у телефонному режимі за номером: (04575)5-56-48  (до 30 липня  2025, з 8-00               до 12-00).

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора