Пошук

Яготин – рідне місто моє, ти найкращий у світі

Дата: 17.09.2017 23:59
Кількість переглядів: 2500

16 вересня Яготин святкував свій День народження, йому виповнилось 465 років. Перша писемна згадка про Яготин належить до 1552 року, саме тоді козаки і селяни, рятуючись від панської неволі, переселялися на лівобережну Україну і заснували поселення у степу між річками Супій та Іржавець.

Цими шляхами мандрували козацькі полки Северина Наливайка. Входив Яготин до Київського воєводства Речі Посполитої, був у володінні волинського воєводи Заславського і князя Острозького. Пізніше став сотенним містечком Переяславського полку, центром козацької сотні. Саме Яготин Єлизавета Петрівна подарувала графу Кирилу Розумовському, останньому гетьману України. 

Шляхами нашого рідного краю мандрував Тарас Шевченко, князь Рєпнін заклав величезний парк. Тут бували Микола Гоголь, Євген Гребінка, Михайло Глінка. Тричі Яготин змінював своє підпорядкування – і в 1957-му, нарешті, отримав статус міста, тож 16 вересня яготинці святкували ще одну річницю – 60 років надання Яготину статусу міста.

Розпочались святкові заходи з флешмобу, який підготувала талановита молодь Яготинщини і наприкінці свого виступу вони випустили повітряні кульки, щоб і небо бачило, що молодь сповнена віри у чудове майбутнє рідного краю.

Очільник міста Наталія Миколаївна Дзюба привітала всіх присутніх зі святом, бо це свято улюблене і шановане всіма містянами. Рідне місто славиться людьми - талановитими, щирими, добрими й працездатними, які створюють його матеріальне й духовне сьогодення та майбутнє і запорукою вагомих трудових та суспільних здобутків міста є самовіддана праця яготинців та велика любов до рідного міста. «Лише громадою ми творимо наше місто спільно. Я бажаю дуже тісної співпраці для майбутнього міста, держави», - відзначила у своєму виступі Наталія Миколаївна. Побажала очільниця всім міцного здоров'я, натхнення й творчого підходу до виконання будь-якої справи. Щоб мир, добробут, суспільна злагода, взаємна повага та довіра панували серед яготинців. 

За багаторічну сумлінну працю на благо громади міста Яготин, активну громадянську позицію та з нагоди 60-річчя надання Яготину статусу міста вручила Наталія Миколаївна почесні грамоти Київської обласної державної адміністрації Овчаренку Сергію Олександровичу – першому заступнику Яготинського міського голови; Сахну Івану Івановичу – члену виконавчого комітету Яготинської міської ради VII скликання; Сафроновій Надії Іванівні – головному бухгалтеру комунального підприємства Яготинської міської ради «Комунальник». 

За досягнуті успіхи, високий професіоналізм та особистий внесок у розвиток Київщини вручила Наталія Миколаївна подяки за підписом голови Асоціації міст України, Київського міського голови Віталія Кличка депутатам Яготинської міської ради VI – VII скликань Ігорю Михайловичу Смаглію та Крутьку Володимиру Івановичу.

«Дозвольте передати вітання від колективу «Яготинський маслозавод», який налічує 800 працівників. Кожен день 500 тисяч продукції виходить з написом «Яготинське» і вона розповсюджується по всіх регіонах України прославляючи наш Яготин. «Яготин – це місто моє і яготинці щасливі, бо ми живемо в такому прекрасному, барвистому місці, де кожен рік місто збагачується новою алеєю, парком, закладами культури і це все завдячуючи тому, що у нас є мер Дзюба Наталія Миколаївна, депутати Яготинської міської ради, яготинці - патріоти нашого міста. Місто Яготин зі святом!», - зазначив голова правління ПАТ «Яготинський маслозавод» Олександр Олександрович Сіренко у вітальному слові.

Цього дня Яготин започаткував нову традицію – естафету передачі звання «Почесний громадянин міста» від попередніх його номінантів до наступних, бо місто - це не лише історія, а й люди, що творять її, їх руками, розумом, працею створено усе, що ми маємо сьогодні. Голова правління ПАТ «Яготинський маслозавод», заслужений працівник харчової промисловості України О.О. Сіренко отримав звання «Почесний громадянин міста Яготина» у 2011 році і цього вечора він відповідно до рішення 22-ї сесії Яготинської міської ради VII скликання вручив звання «Почесний громадянин міста Яготина» директору ВП «Яготинський механічний завод» Володимиру Андрійовичу Потельчаку.

Передаючи високу нагороду О.О. Сіренко подякував за надану можливість «Мені приємно вручити колезі, другу по життю, керівнику «Яготинський механічний завод» Потельчаку Володимиру Андрійовичу відзнаку «Почесний громадянин міста Яготина», - зазначив він.

«Дозвольте подякувати за цю високу нагороду, якою оцінили мій скромний вклад у розвиток Яготина. Я зичу всім здоров’я, щастя, удачі, всього самого найкращого», - відзначив Володимир Андрійович Потельчак. 

Хлібом-сіллю вітає Яготин і дорогих гостей, бо серед гостей і народний депутат України Сергій Григорович Міщенко, який не одне скликання обстоює інтереси нашої громади. «Шістдесят років для історії не так багато, але більше 400 років існує Яготинщина. Ця земля народила і виховала самих талановитих, працездатних, найкращих патріотів України», - сказав він. Подякував народний депутат України Сергій Григорович воїнам, які боронили нашу країну, волонтерам Яготинщини, дітлахам міста, які з перших днів війни підтримували учасників АТО, воїнам, які повернулись додому живими та оголосив хвилину мовчання і схилив голову за загиблими яготинцями, завдячуючи яким ми святкуємо сьогодні День міста.

Окрім Сергія Григоровича на свято до Яготина завітав і депутат Верховної Ради України Юрій Левченко, який подякував за можливість бути присутнім на чудовому святі – Дні міста Яготина. «Бажаю вам більше щасливих нагод, які б ми могли святкувати разом, щоб було менше проблем у нашому житті і було б більше свят», - сказав він.

Також привітав яготинці з ювілеями депутат Київської обласної ради, волонтер Яготинщини Армен Мушегович Шахар’ян. 

За вагомий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток області, сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадську позицію та  нагоди святкування Дня міста вручив Армен Мушегович подяки Київської обласної ради Рубанчук Тетяні Іванівні – секретарю Яготинської міської ради VII скликання; Кудрявському Олександру Миколайовичу – начальнику відділу з питань юридичного забезпечення та земельних відносин апарату Яготинської міської ради, а також почесну грамоту Хорунжому Віктору Івановичу – голові правління ПАТ «Будпластик».

Яготин завжди опинявся в дужих руках, у різні роки біля керма міста стояли міські голови: з 1974 по 1978 роки Григорій Іванович Чаяло; з 1978 по 1988 роки Юрій Іванович Хорунжий; з 1988 по 1998 роки Віктор Дмитрович Осауленко; з 1998 по 2006 роки Анатолій Володимирович Лісовий; з 2006 по 2010 роки Володимир Іванович Гусь. І в цей ювілейний рік очільниця міста Наталія Миколаївна Дзюба вручила своїм попередникам пам’ятні світлини.
В свою чергу міські голови подарували картину до музею міської ради від учасників Всеукраїнських сільських спортивних ігор «Дарую радість дітям».

Вітали містян і виконувач обов’язків голови Яготинської районної державної адміністрації О.І. Рудніцька та заступник голови Яготинської районної ради О.П. Усенко, а також вручили подяку за сумлінну працю, любов до людей, розвиток рідного краю Яготинському міському голові Наталії Миколаївні Дзюбі.

Зі святкової сцени, розташованої на стадіоні «Колос», звучало багато гарних слів від гостей міста, друзів і ось настала черга наших побратимів Республіки Молдови та Республіки Польща.

Районний радник Унтіла Ольга від імені міського голови м. Келераш Ніколая Мельника передала вітання зі святом. «Від імені жителів міста Келераш дозвольте висловити вам найщиріші побажання з нагоди святкування 60-ти річчя міста Яготина. Заходи приурочені до цієї події дають можливість зібратися всім представникам міст побратимів і висловити ясні наміри від керівництва міста до міжнародної співпраці, першочерговою метою якої є поліпшення життя членів суспільства, яке воно представляє. Користуючись нагодою хочу побажати місту і його жителям процвітання, миру, впевненості в завтрашньому дні і успіхів у всьому, а наша співпраця, впевнений, і надалі буде плідною якою вона була до цих пір», - відзначила Унтіла Ольга.

До речі, з 2012 року м. Яготин та м. Келераш, Республіки Молдови співпрацюють у різних сферах: у галузі управління, духовності, культури, освіти та молодіжної політики. Минуло п’ять років з того часу, впродовж яких йшов обмін офіційними делегаціями і 15 вересня яготинці стали свідками підписання Договору про взаємне співробітництво, який підписали на сцені міський голова Н.М. Дзюба та заступник міського голови м. Келераш, Республіки Молдова В. Амброч на безстроковий термін.

Депутат Ради гміни Панкі Божена Сквара також привітала сьогодні містян зі святом «Я вперше на Україні і я зачарована вашим містом, культурою, дітьми, патріотизмом. Зичу вам всього найліпшого, здоров’я, щастя і бажаю вам розвиватися в той спосіб, як ви того бажаєте», - сказала Божена Сквара.

Цього теплого вересневого вечору згадали і про нагородження, які вручила міський голова Н.М. Дзюба 15 вересня на літній сцені Яготинського районного будинку культури. На великому екрані з’являлись світлини трударів, які працюють на наших підприємствах і вносять вклад в розбудову міста; людей, які присвятили себе роботі у сфері міського господарства; сільськогосподарських підприємств та закладів торгівлі у особі їх керівників; працівників відділу освіти, які своєю невтомною працею навчають нас та наших дітей; працівників медицини, які бережуть наше здоров’я та лікують від усяких хвороб; працівників культури, які створюють святковий настрій; рятувальників, які в будь-яку хвилину готові прийти на допомогу; учасників АТО, саме тим, кому ми завдячуємо нашим мирним сьогоденням та волонтерів, які в міру своїх сил та можливостей надають добровільну допомогу воїнам антитерористичної операції. 
Також на великому екрані з’являлись світлини працівників органів місцевого самоврядування, комунальних служб міської ради та працівників, які працюють на наших підприємствах та були нагороджені 15 вересня Яготинською районною державною адміністрацією та Яготинською районною радою.

Окрему подяку висловили керівникам ПАТ «Яготинський маслозавод», ТОВ «Баришівська зернова компанія», ТОВ «Фірма «ТМА», ТОВ «Спецтехніка», ТОВ «Русава», ПП «Рокіан - Сервіс», ПСП «Віра», ФГ«Ліра-Агро», ФГ «Ваяк» за надану допомогу та фінансову підтримку у проведенні заходів з нагоди 60-ї річниці надання Яготину статусу міста. 

Святкування 465-ї річниці Дня народження міста та 60-ї річниці надання Яготину статусу міста проходило за підтримки міської ради під патронатом міського голови Наталії Миколаївни Дзюби. І на сцені звучали пісенні дарунки до ювілеїв міста від золотого фонду культури юних талантів: випускниці Київського інституту музики ім. Глієра, дипломантки XIV Міжнародного фестивалю «Чорноморські ігри», переможниці багатьох вокальних конкурсів Ірини Пєнкіной, дипломантів багатьох Всеукраїнських фестивалів, неповторнго дуету Ірини та Андрія Тележенків, випускниці Київського інституту музики імені Глієра, дипломантки багатьох вокальних конкурсів Оксани Тарасевич.

Яготинщину вітали і танцювальні колективи: зразковий дитячий хореографічний ансамбль «Барвінок», зразковий хореографічний ансамблю «Лабіринт».

А на сам кінець привітали музичними комозиціями відомі гості: український поп-гурт «DZIDZIO» та народний артист України Іван Попович, а також Тетяна та володарка гран-прі Міжнародного конкурсу-фестивалю мистецтв  «Іван Попович збирає таланти» Віталіна.

Завершилось феєричне свято музичною дискотекою!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора