Для мене певним рушієм, мотиватором було щось змінити в країні якій я живу, - Артем Комолов

Дата: 10.06.2019 12:09
Кількість переглядів: 697

Фото без опису6 червня, в м. Яготині відбувся публічний захід «Містечко Децентралізації», програма якого включала тематичну інформацію, дискусії, інтерактивні ігри, експертні поради.

Інформацію про захід було розміщено на офіційному сайті Яготинської міської ради /«Розвиток можливий тільки там, де є спільні інтереси і єднання»/.

Слід наголосити, що працівники Яготинської міської ради мали можливість поспілкуватись з Артемом Комоловим, радником з цифрових комунікацій компанії в Програмі «U-LEAD з Європою». Тож до Вашої уваги інтерв’ю з молодим учасником колективу "Я - Громада!".

- Доброго дня, Артеме. Розкажіть про Програму «U-LEAD з Європою», що саме нею передбачено для громадян?

- Доброго дня. Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма спрямована для того щоб розвивати реформу децентралізації в Україні (прим. ред. - формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя,  узгодження інтересів держави та територіальних громад), кінцевим бенефіціаром якого є звичайні люди. Ми тісно співпрацюємо з Міністерством регіонального розвитку і допомагаємо йому з побудовою мультирівневого самоуправління.

- Сьогодні 6 червня розпочнеться захід в центрі міста «Я – Громада!», про що саме дізнаються мешканці міста та гості кампанії?

- Так, сьогодні пройде захід «Містечко Децентралізації». Оскільки інформаційна кампанія «Я – Громада!» охоплює 39 населених пунктів у різних областях України і орієнтована на ті міста, які не є об’єднаними територіальними громадами (далі – ОТГ). Ця кампанія спрямована щоб комунікувати і доносити до людей переваги децентралізації, які ця реформа несе для звичайних людей - її мешканців. Це містечко буде майданчиком, де люди зможуть отримати від наших експертів інформацію про те, які саме переваги є в реформі децентралізації, що саме зміниться після того, як наприклад в  Яготині, буде створена ОТГ і буде приєднано навколишні населені пункти.

- Представлення «Містечка Децентралізації» планується з включенням тематичної інформації, інтерактивних ігор, розваг, квестів, щоб зацікавити, як найменших яготинців так і дорослих її мешканців?

- В рамках «Містечка Децентралізації» буде відбуватись квест, який орієнтований не лише на дітей, а і на дорослих, які можуть брати в ньому участь. Суть квеста полягає в тому, що потрібно виконати завдання на кожній локації завданого маршруту і відповісти на питання та дізнатися трохи більше про реформу децентралізації. Після проходження квесту кожен з учасників отримає цінні подарунки.

- Розкажіть, як відбувалась Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я – Громада!» в інших містах України.

- Як, я наголошував раніше, всього буде охоплено 39 населених пунктів під час інформаційної кампанії «Я – Громада!». Заходи такого ж формату вже відбулися в різних регіонах України, як приклад в м. Генічеськ, Херсонської області, Ново-Миргород, Кіровоградської області. Також відбудеться в Київській області 7 та 8 червня в м. Рокитне та Васильків. Цей формат не є виключенням і він відбувся вже на Лівівщині, Миколаївщині та інших регіонах України.

- Розкажіть, як «U-LEAD з Європою» розпочала кампанію з ознайомленням мешканців України з реформою децентралізації.

- Реформа децентралізації розпочалась після схвалення в 2014 році концепції реформ місцевого самоврядування. Безумовно, перші ОТГ, які об’єдналися в 2015 році вони, певним чином, були піонерами, які не мали  з ким порадитись, отримати досвід від інших громад. Але на разі в Україні створено майже 900 ОТГ, більше ніж 25% населення проживає в складі об’єднаних територіальних громад. Нещодавно було ухвалено закон, який спростить процедуру приєднання невеличких населених пунктів до центральних областей. Такі ОТГ вже створені в Сумах, Вінниці. Ми бачимо, що реформа відбувається і її позитивно оцінюють, не лише в Україні, а і за межами нашої держави.

Щодо Програми «U-LEAD з Європою» - це мультидонорська програма, яка фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма складається з двох компонентів: перший реалізується і імпламентується (прим. ред. - сукупність цілеспрямованих організаційно-правових та інституційних заходів, що здійснюються державами індивідуально, колективно чи в рамках міжнародних організацій і спрямовані на реалізацію ними прийнятих на себе міжнародно-правових зобов'язань) в Україні Німецьким товариством міжнародного співробітництва «Джейзет» та імплементується Шведською урядовою організацією «Сіда». Другий компонент спрямовується на підтримку і розвиток ЦНАПів в ОТГ.

Програма розпочала свою роботу в 2016 році і буде продовжувати свою діяльність в Україні і надалі та надавати різноманітну підтримку ОТГ, які вже створені та які очікують перших виборів, адже станом на сьогодні, майже 70 громад очікують своїх виборів – ЦВК визначило дату виборів. Програма «U-LEAD з Європою» надає підтримку і тим громадам, які лише стали на шлях об’єднання. Для цього в кожній області створено відповідні центри розвитку місцевого самоврядування, в яких працюють експерти не лише з питань децентралізації, а й з юридичних, фінансових питань, комунікації, тобто можливостей для ОТГ відкривається безліч.

- Курсуючи Україною, як Ви бачите вплив децентралізації на інші міста, які стали об’єднаними територіальними громадами?

- На мою думку, основне що дає децентралізація для населення – це можливості для власного розвитку. Відбувається перерозподіл фінансових коштів: більшість податку на доходи фізичних осіб – 60% залишається в громаді, яка вже сама вирішує на що їх витрачати. Суть в тому, що гроші залишаються на місцях, а не передаються по певній каскадній схемі до центру і потім вже центр вирішує куди розподілити кошти. Реалізація дає не лише фінансові можливості, а й спрощує надання адміністративних послуг.

- І наостанок, розкажіть як Ви, молода людина, потрапили до Програми «U-LEAD з Європою» і тепер берете участь у кампанії,  подорожуєте по містам України та представляєте реформу децентралізації.

- Дякую. Дуже цікаве питання, але щоб відповісти потрібно повернутись до моєї біографії, бо декілька років тому працюючи в юриспруденції, мені довелось один і той документ, як приклад витяг, брати декілька разів, а ще й чекати, поїхати забрати. А за півроку реформи децентралізації, я вже міг отримати цей же витяг он-лайн.

Таке ж питання, мені було задано, коли я подав свою кандидатуру до участі в Програмі «U-LEAD з Європою». Для мене – це можливість зробити внесок в реформування, зробити ці послуги ближче до людей, зробити ці зміни на які є великий суспільний запит, власне – взяти і зробити! Звичайно, я не можу впливати і приймати закони, видавати певні нормативні документи, але це принцип – годі бідкатись на політику, політиків, якщо в тебе город не прибрано, сіно не покошене, спочатку наведи  лад в своїй хаті, а потім пред’являй претензії до інших. Для мене певним рушієм, мотиватором було щось змінити в країні якій я живу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора