Відбулось засідання позачергової 31 сесії Яготинської міської ради

Дата: 26.05.2022 15:14
Кількість переглядів: 1165

Фото без опису26 травня відбулось засідання позачергової 31 сесії Яготинської міської ради під головуванням міського голови Наталії Дзюби.

У сесії взяли участь: керівний склад апарату та виконавчих органів Яготинської міської ради, депутат Яготинської міської ради VI та VII скликань Сергій Галас, представники засобів масової інформації та жителі громади.

На початку засідання народні обранці внесли низку пропозицій до порядку денного з різних питань, які потребували вирішення. Зокрема, було виключено питання:

  • про оптимізацію закладів культури Яготинської міської територіальної громади;
  • про призупинення діяльності філії «Сотниківський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад (ясла-садок)» Опорного закладу освіти Яготинського навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 3» Яготинської міської ради;
  • про призупинення діяльності Лозовоярівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) Яготинської міської ради»;
  • про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки комунальної форми власності сільськогосподарського призначення в адміністративних межах Богданівського старостинського округу;
  • про виготовлення детального плану території з метою розробки проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0.45 га для передачі в постійне користування РЕЛІГІЙНІЙ ГРОМАДІ ПАРАФІЇ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій (для розміщення типового храму) в с. Жоравка в межах населеного пункту в адміністративних межах Яготинської міської ради.

Крім того, до порядку денного були включені питання:

  • про звернення депутатів Яготинської міської ради VІІІ скликання до Президента України та Голови Верховної Ради України з вимогою припинити діяльність Української Православної Церкви Московського патріархату;
  • про звернення депутатів Яготинської міської ради VІІІ скликання до ієрархів Української Православної Церкви Московського патріархату щодо єднання з Помісною Православною Церквою України;

Зазначимо, що тексти звернень опубліковані на сайті Яготинської міської ради.

  • про стан мережі закладів загальної середньої освіти Яготинської міської ради на 2022/2024 роки.

Розпочали голосування з направлення вільних залишків загального фонду бюджету Яготинської міської територіальної громади в сумі 1 939 500 грн. на видатки бюджету по освіті, медицині, соціальному захисту, територіальній обороні.

Надалі депутати внесли зміни до рішення Яготинської міської ради від 23.12.2021 № 3054-23-VIIІ «Про  місцевий бюджет Яготинської міської територіальної громади на 2022 рік», а саме: визначили на 2022 рік доходи місцевого бюджету у сумі 336 083 124 гривні та видатки місцевого бюджету у сумі 347 937 331 гривня.

З метою реалізації державної регуляторної політики було внесено зміни до плану діяльності Яготинської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2022 рік.

З метою вжиття заходів органом місцевого самоврядування, як цивільною складовою територіальної оборони Яготинської міської територіальної громади народні обранці внесли зміни до Програми підготовки територіальної оборони та місцевого населення до участі в русі національного спротиву в Яготинській міській територіальній громаді на 2022-2023 роки.

Крім того, у зв'язку із кадровими змінами було внесено зміни до складу конкурсної комісії для проведення конкурсного відбору суб’єктів оціночної діяльності.

Надалі, було прийнято рішення про передачу металевих сейфів з балансу Яготинської міської ради на баланс КНП міської ради «Яготинський центр первинної медико-санітарної допомоги».

В ході засідання, депутати з метою забезпечення реалізації державної політики в галузі фізичної культури і спорту на належному рівні, удосконалення та розвитку мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, забезпечення активного розвитку фізичної культури і спорту, здійснення ефективної координації роботи закладів фізичної культури та спорту, а також реалізації дитячо-юнацькими спортивними школами своїх статутних цілей змінили головного розпорядника коштів та підпорядкування Яготинської дитячо-юнацької спортивної школи, шляхом виведення з відділу освіти до відділу молоді та спорту Яготинської міської ради.

Беручи до уваги ситуацію з виплатою заробітної плати працівникам комунальних підприємств територіальної громади та гострий дефіцит палива та наявні труднощі з його придбанням, через обмеження встановлені законодавством України депутати прийняли рішення про направлення звернення до Президента України, Верховної Ради України щодо виплати заробітної плати на комунальних підприємствах та ситуації із забезпечення пальним.

«Ми, депутати Яготинської міської ради VIII скликання, зважаючи на критичну важливість функціонування підприємств комунальної галузі, з метою забезпечення життєдіяльності Яготинської міської територіальної громади, у тому числі і для реалізації заходів по зміцненню обороноздатності Держави, просимо Вашого сприяння щодо:

вирішення питання оптимізації процесу казначейського обслуговування захищених видатків місцевих бюджетів;

відпрацювання алгоритму централізованого забезпечення комунальних підприємств пальним за рахунок коштів місцевого бюджету територіальної громади», - йдеться у тексті звернення, яке опубліковано на сайті Яготинської міської ради.

Крім того було розглянуто ряд земельних питань:

  • про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду Приватному акціонерному товариству «Київстар» для розміщення та експлуатації об’єктів і споруд телекомунікацій в межах населеного пункту с. Богданівка;

Зазначаємо, що до Яготинської міської ради звернувся розробник документації із землеустрою щодо затвердження проєкту без подальшої передачі в оренду.

  • про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для передачі її в оренду Приватному акціонерному товариству «Київстар» для розміщення та експлуатації об’єктів і споруд телекомунікацій в межах населеного пункту с. Воронівщина.

Зазначаємо, що до Яготинської міської ради звернувся розробник документації із землеустрою щодо затвердження проєкту без подальшої передачі в оренду.

  • про передачу в оренду земельних ділянок комунальної форми власності сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Капустинського старостинського округу.

До Яготинської міської ради звернувся заявник з клопотанням щодо передачі в оренду земельної ділянки, відповідно до вимог Закону України від 24.03.2022 № 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» терміном на 1 рік під 8% орендної плати.

  • про передачу в оренду земельної ділянки комунальної форми власності сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Лемешівського старостинського округу.

До Яготинської міської ради звернувся заявник з клопотанням щодо передачі в оренду земельної ділянки, відповідно до вимог Закону України від 24.03.2022 № 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» терміном на 1 рік під 8% орендної плати.

  • про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельних ділянок комунальної форми власності сільськогосподарського призначення в адміністративних межах Панфильського старостинського округу

До Яготинської міської ради звернулось фермерське господарство щодо надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою.

  • про внесення змін до договору оренди землі від 02.12.2011 року укладеного між Яготинською міською радою та гр. Куксою Олександром Анатолійовичем.

Під час обговорення даного проєкту рішення було прийнято відповідне рішення щодо внесення змін до існуючого договору оренди землі.

  • про внесення змін до Договору оренди землі від 15.04.2013 року укладеного між Черняхівською сільською радою та Приватним акціонерним товариством «Київстар».

У зв’язку з відчуженням майна відбулась заміна сторони орендаря.

  • про передачу в оренду земельної ділянки комунальної форми власності сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в адміністративних межах Райківщинського старостинського округу.

До Яготинської міської ради звернувся заявник з клопотанням щодо передачі в оренду земельної ділянки, відповідно до вимог Закону України від 24.03.2022 № 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» терміном на 1 рік під 8% орендної плати.

Слід наголосити, що під час голосування було прийнято рішення про звернення депутатів Яготинської міської ради VІІІ скликання до Президента України та Голови Верховної Ради України з вимогою припинити діяльність Української Православної Церкви Московського патріархату.

«Сьогодні ми вважаємо за потребу ствердно висловити позицію Яготинської міської територіальної громади щодо необхідності припинення діяльності на території України російської православної церкви у особі Української Православної Церкви Московського патріархату.

Сьогодні, у визначальний період своєї історії, українська держава повинна ствердно та послідовно стояти на своєму захисті. Усі державні інституції, як і Збройні сили України, повинні захищати суверенітет України.

Ми вважаємо, що саме зараз настав той час, щоб зупинити ворожу діяльність російської православної церкви на території України.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт № 7204 «Про заборону Московського патріархату на території України» авторства Оксани Савчук. Метою ухвалення законопроєкту є захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

Цей законопроєкт передбачає право релігійних громад, монастирів і духовних навчальних закладів московського патріархату змінити свою підлеглість впродовж 14 днів з дня набрання чинності цим законом.

В жодному разі ми не закликаємо до міжконфесійної ворожнечі, але звертаємося до Президента України Володимира Зеленського та до Голови Верховної Ради України з проханням підтримати внесений на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України № 7204 «Про заборону Московського патріархату на території України».

Крім того, з метою ствердно висловити позицію Яготинської міської ради щодо необхідності припинення діяльності на території України російської православної церкви у особі Української Православної Церкви Московського патріархату депутати прийняли рішення про направлення звернення і до ієрархів Української Православної Церкви Московського патріархату щодо єднання з Помісною Православною Церквою України.

«Саме зараз настав той час, коли всі вірні християни, які до цього часу ще належали до Московського патріархату, повинні зробити свій вибір. Багато з вас вже замислюються над тим, що далі неможливо перебувати в юрисдикції російського патріархату. Ви завжди декларували відданість канонам, а канони визначають, що в Україні має бути єдина Помісна Церква.

Закликаємо усіх ієрархів Української Православної Церкви Московського Патріархату спільно із Митрополитом Онуфрієм скликати відповідний собор задля відлучення від Московського патріархату та єднання з Помісною Православною Церквою України.

Ми закликаємо вас не стояти осторонь, адже цілий світ солідарний з Україною та твердо засуджує російську агресію».

Не оминуло увагою і розгляд питання стану мережі закладів загальної середньої освіти Яготинської міської ради на 2022/2024 роки.

Зазначимо, що в Україні реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади проходила паралельно з реформою освіти. Так, сформовані адміністративним шляхом у 2020 році територіальні громади, отримали у комунальну власність заклади освіти. Відтепер за освіту в своїй громаді відповідає Яготинська міська рада. Саме міська рада отримала статус засновника закладів освіти і має утримувати освітню мережу, формуючи її відповідно до запитів жителів громади.

Разом з тим, необхідно розуміти, що освітня галузь, до об’єднання громад, була недофінансованою, що накопичило масу проблем, особливо щодо матеріально-технічної бази шкіл. Відтепер ці проблеми вирішуються громадами. Проте місцевий бюджет часто не в змозі забезпечити елементарну безпеку учнів у закладах освіти (йдеться про пожежну безпеку, а в умовах війни й про бомбосховища), вже не кажучи про запровадження інклюзії (в частині реконструкції закладів для їх архітектурної доступності дітям з особливими потребами); необхідні поточні ремонти; цифровізацію освітнього процесу тощо.

Ситуація ускладнюється тим, що мережа закладів освіти, що не була оптимізована на рівні районів, передана в такому ж неоптимізованому стані. Утримання шкіл з малою наповнюваністю – є надважким навантаженням на місцевий бюджет, враховуючи, що розподіл освітньої субвенції не спирається на фактичну наповнюваність класів, а здійснюється відповідно до розрахункової формули, яку не в змозі забезпечити маленькі школи. Такі реалії стимулюють процеси оптимізації освітньої мережі на рівні громади.

Тому, процес оптимізації потребує залучення багатьох зацікавлених сторін: міського голову, старост, депутатів, посадовців органів місцевого самоврядування, директорів шкіл та громадськості. Ми розуміємо, що це процес і технічно складний, і політично та суспільно чутливий, а  тому має бути відкритим. Тому, відповідно до вимог чинного законодавства пройдуть громадські обговорення, оскільки – дітям необхідно надати якісну, сучасну навчальну послугу, дати їм можливість бути конкурентними серед усіх інших випускників шкіл та отримати подальшу освіту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора